Leviääkö korona nyt hiihtokeskuksissa? – Sari Essayah toivoo hiihtokeskuksien läheisyyteen testauspisteitä

25.2.2021 klo 17:21 Eduskunta Samuli Rissanen

– Olisiko alueellisia terveysviranomaisia mahdollista ohjeistaa siihen, että voitaisiin järjestää paikalla olevia testauspisteitä, jolla voitaisiin varmistaa ettei tänä aikana (korona)tilanne pääse pahentumaan, Sari Essayah toivoo hiihtokeskuksien läheisyyteen testauspisteitä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah nostaa eduskunnan kyselytunnilla esiin menossa olevat koulujen talvilomaviikot. Hiihtokeskuksiin on suunnannut ja suuntaa paljon matkustajia näinä päivinä. Se myös altistaa virukselle paitsi matkailijoita, myös alueen asukkaita.

– Nyt eletään kaikkein kriittisimpiä viikkoja. Erityinen huoli on alueista, Lapista ja Itä-Suomesta, jossa tällä hetkellä on paljon matkailijoita.

Matkailijat eivät välttämättä lähde hakeutumaan pienistä oireista paikallisiin terveyskeskuksiin tai lääkäriasemille.

Essayah pitää hyvin huolestuttavana, että on mahdollista, että tartuntaketjut laajenevat eikä tartuntoja pystytä jäljittämään, kun ihmiset eivät välttämättä tiedä olevansa viruksen kantajia.

Hän kysyy, olisiko alueellisia terveysviranomaisia mahdollista ohjeistaa siihen, että voitaisiin järjestää paikalla olevia testauspisteitä, jolla voitaisiin varmistaa, ettei tänä aikana tilanne pääse pahentumaan.

– Nyt eletään kaikkein kriittisimpiä viikkoja. Erityinen huoli on alueista, Lapista ja Itä-Suomesta, jossa tällä hetkellä on paljon matkailijoita, Essayah muistuttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan kysymys on hyvä ja aiheellinen.

– Uskallan tässä paljastaa, että esititte sen minulle jo noin puolitoista tuntia sitten. Kahdesta suuresta matkailukeskuksesta vasta toiseen ehdin olla yhteydessä, joten tämä työ on vielä kesken.

Kiurun mukaan esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirissä on hyvin pienilläkin paikkakunnilla testausta juuri tämän vuoksi.

– Se, että tuotaisiin se sieltä Kittilän terveysasemalta aivan kylänraitin keskustaan, siinä voisi olla logiikkaa nyt, kun paikalla on näin paljon ihmisiä

Kiuru muistutti myös että Lapissa on todella paljon suomalaisia monilta eri alueilta tällä hetkellä.

– Tämä (virus) on leviämässä Lapissa nyt väestöpohjaan ja tilanne on otettava vakavasti, Kiuru sanoo.

Ylös