”Vihdoinkin!”- Kansanedustaja Sari Tanus iloitsee suosituksesta, joka määrittelee kroonisen väsymysoireyhtymän kriteerit

26.2.2021 klo 13:49 Politiikka Samuli Rissanen

– Olen iloinen, että tällainen viimein saatiin. Näiden potilaiden tilanteessa, sairauden tunnistamisessa, diagnosoinnissa, hoidossa ja seurannassa on todella parannettavaa Suomessakin, kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus iloitsee.

Väsymysoireyhtymä (ME/CFS) on merkittävästi elämää rajoittava pitkäkestoinen sairaus, jonka oireet vaihtelevat. Sen toteamiseen on ensimmäistä kertaa määritelty kriteerit.

Duodecim Hyvä käytäntö -konsensussuositus määrittelee kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) kriteerit ja sen tavoitteena on potilaiden parempi tunnistaminen, hoito ja seuranta.

Suositus on Suomessa ensimmäinen laatuaan ME/CFS:ää koskien.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja ME/CFS-potilaiden tukiverkoston puheenjohtaja Sari Tanus iloitsee suosituksesta. Hän antoi myös lausunnon konsensussuosituksen luonnokseen.

– Olen iloinen, että tällainen viimein saatiin. Näiden potilaiden tilanteessa, sairauden tunnistamisessa, diagnosoinnissa, hoidossa ja seurannassa on todella parannettavaa Suomessakin.

– Sosiaalietuuksien suhteen on vielä monia haasteita, työkenttää, mutta teemme työtä että silläkin sektorilla asiat etenisivät pian.

Hän kertoo, että etappiin pääsemiseksi eduskunnassa tehtiin kovasti työtä yhteistuumin eri eduskuntaryhmien kesken ja se tuotti tulosta. Hän kiittää myös potilasjärjestöjä aktiivisesta roolista.

Tanus luottaa, että suositus lisää tietoa ja ymmärrystä  potilaiden tilanteesta ja tarpeista. Se määrittelee kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) kriteerit ja linjaa potilaiden tutkimusta, hoitoa ja seurantaa.

Hän myöntää kuitenkin, että paljon työtä on vielä jäljellä.

– Sosiaalietuuksien suhteen on vielä monia haasteita, työkenttää, mutta teemme työtä että silläkin sektorilla asiat etenisivät pian.

ME/CFS:n keskeisimpiä oireita ovat vähintään kuusi kuukautta jatkunut voimakas ja invalidisoiva uupumus tai väsyvyys, joka ei parane levolla. Lisäksi vointi huononee ja oireet pahenevat vähäisenkin fyysisen ja kognitiivisen rasituksen jälkeen.

Potilaat kärsivät myös unihäiriöistä, kivuista, autonomisen hermoston ja immuunijärjestelmän oireista sekä kognitiivisista vaikeuksista. Lisäksi oireisto aaltoilee, ja voi pahimmillaan huonontaa toimintakykyä niin, että potilaat ovat makuulla suurimman osan vuorokaudesta.

Diagnoosin oireyhtymästä voi tehdä perusterveydenhuollon lääkäri, joka tuntee sairauden ja sen kriteerit.

Ylös