Kristiina Kunnas pääkirjoituksessaan: Kehtaisko, viitsiskö, jaksaisko ehdokkaaksi ja äänestämään?

1.3.2021 klo 14:00 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Takavuosina vaalipäiväksi osui maan perusteellisen hirveä lumimyrsky. Länsisuomalainen ja itäsuomalainen keskustelivat puhelimessa. ”Kehtaisko sitä lähteä äänestämään?” kysyi itäsuomalainen. ”Kyllähän sitä kehtais, vaan kun ei viitsis, tuossa kelissä”, vastasi länsisuomalainen.

Tämä tarina – jossa murresanaa käytetään kahdessa eri merkityksessä – toistuu tänä keväänä. Kehdataanko ja viitsitäänkö lähteä vaaliuurnille, jos riskinä on tartunnan saaminen? Meiltä vaaditaan nyt totista halukkuutta käyttää kansalaisvelvollisuuttamme. Paheneva pandemiatilanne tuo paitsi rajoituksia myös pelkoakin. Pääseekö äänestämään niin, että se on varmasti turvallista?

Puoluesihteerien muodostama vaalityöryhmä on pyrkinyt helpottamaan vaalien käymistä entistä turvallisemmin. Se on ehdottanut aiempaa pitempää ennakkoäänestysjaksoa ja varsinaisen vaalipäivän muuttamista yhden sijasta kahden päivän mittaiseksi. Oikeusministeriö on ollut nihkeä tarttumaan ehdotuksiin, ja nyt aika tuntuu loppuvan. Vaalien ehdokaslistat jätetään jo 9. maaliskuuta.

Vaalien ehdokaslistat jätetään jo 9. maaliskuuta. Kuntavaaleissa ehdokasmäärä merkitsee paljon: mitä enemmän ehdokkaita sitä enemmän valtuutettuja ja luottamuspaikkoja.

Loppukiri ehdokashankinnassa on siis meneillään. Eri puolilta Suomea ja eri puolueilta on kuultu uutisia, että ehdokkaita on tällä kertaa työlästä saada. Puheenjohtaja Sari Essayah on kannustanut Kristillisdemokraattien piirejä ja paikallisosastoja jatkamaan hankintaa sinnikkäästi.

Kuntavaaleissa ehdokasmäärä merkitsee paljon: mitä enemmän ehdokkaita sitä enemmän valtuutettuja ja luottamuspaikkoja.

Essayah on usein väläyttänyt helpon kuuloista kikkaa: jos jokainen ehdokas hankkisi yhden kaveriehdokkaan, täyttyisivät listat hyvää vauhtia.

Vaaleissa voimme tarjota lähimmäisyyttä. Otetaan yhteyttä iäkkäisiin, huonosti liikkuviin ja yksinäisiin, ja autetaan heitä pääsemään äänestämään turvaohjeita sekä -välejä noudattaen kodeissa, ennakkoäänestyspaikoilla tai varsinaisena vaalipäivänä. Kristillisdemokraatit tarvitsee sinua ehdokkaaksi, tukijaksi ja äänestäjäksi.

Kirjoittaja Kristiina Kunnas on KD-Lehden päätoimittaja.
Kuntavaaleissa hän on ehdokkaana Helsingissä.
Ylös