”Tämä on tuskastuttavan hidasta” – Päivi Räsänen kysyy, miksi nyt ei toimita, jotta suomalaiset saataisiin rokotettua nopeammin

4.3.2021 klo 17:13 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnin tuskastuttavan hitaasta rokotustahdista.

Räsänen muistutti, että useat EU-maat ovat turhautuneet EU:n kykyyn hoitaa koronarokotetoimituksia ripeästi ja riittävästi. Apua onkin lähdettyä useamman maan toimesta hakemaan EU:n ulkopuolelta.

Esimerkiksi Itävalta ja Tanska aloittavat yhteistyön rokoterintaman etulinjamaan Israelin kanssa.

Tietojen mukaan Suomi ei ole käymässä neuvotteluja kahdenvälisestä yhteistyöstä EU-alueen ulkopuolisen maan kanssa eikä pyri hankkimaan rokotteita EU:n ulkopuolelta.

– Estettä kuitenkaan yhteistyöhön muiden valtioiden tai tahojen kanssa ei olisi muutoin kuin, että yhteishankintamekanismissa olevien rokotevalmistajien kanssa ei voi käydä kahdenvälisiä neuvotteluja, Räsänen sanoo.

Jäsenmaat saavat tehdä omia rokotehankintoja vapaasti.

Hän huomautti, että EU-komission tiedottaja on sanonut, että jäsenmaat saavat tehdä omia rokotehankintoja vapaasti.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miksi nyt ei toimita ripeämmin jotta saataisiin rokotettua suomalaiset nopeammassa tahdissa. Tämä on ollut tuskastuttavan hidasta, Räsänen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan hankaluus (EU:n yhteishankinnassa) on se, emme ole saaneet sitä määrää  rokotteita, mitä Suomi on tilannut. Sama omgelma on myös kaikilla muilla EU-mailla.

– Siltä osin Suomessa ei ole vitkasteltu rokoteissa. Miten nopeasti ne saadaankin maahan, olemme saaneet ne heti jakoon.

Suomen osuus rokotetuista on Euroopan vertailussa ministerin mukaan sellainen, että siitä voidaan olla tyytyväisiä.

– Mitä tulee uusiin mahdollisuuksiin: Tälläkin hetkeillä tutkimme niitä ja katsomme mitä voimme tehdä. Tärkeinpänä asiana on se, kuinka paljon rokotteita Suomessa on kesäkuun loppuun mennessä, ja siihen ei niin nopealla toimituksella kuka tahansa maailmassa pysty, Kiuru vastasi.

Ylös