KD Nuoret vaatii oikeusministerin eroa

6.3.2021 klo 16:15 Politiikka Samuli Rissanen

– Vaalien siirtäminen osoittaa hallituksen ja eritoten oikeusministerin epäonnistumisen tilanteessa, jossa vaalien koronaturvallista järjestämistä on voinut suunnitella jo vuoden, KD Nuoret arvioi.

– Demokratiasta huolehtiminen on oikeusministerin ehdottomasti tärkein tehtävä. Jos vaalien järjestämisessä hyvistä neuvoista ja ideoista huolimatta epäonnistutaan, ei jäljelle jää muita vaihtoehtoja, kuin oikeusministerin ero, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen sanoo

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi hetki sitten oikeusministeriön tiedotustilaisuudesssa, että vaalit siirtyvät vajaalla kahdella kuukaudella kesäkuulle. Henriksson kertoo käsityksensä vaalien järjestämisestä muuttuneen, kun THL esitteli arvionsa tautitilanteen etenemisestä. Pessimistisimmässä arviossa alkuperäisenä vaalipäivänä tartuntoja voisi THL:n mukaan olla yli 11 000.

On kummallista, että vaalien siirtämiselle on matalampi kynnys kuin esimerkiksi ennakkoäänestysajan pidentämiselle

KD Nuoret muistuttaa kannanotossaan, että erilaisia ratkaisuehdotuksia vaalien järjestämisestä  koronaturvallisesti on esitetty jo viime vuonna. Vaalien toteuttamiseen alkuperäisessä aikataulussa on puoluesihteereillä ja puolueilla ollut valmius,

– Oikeusministeri on vakuutellut, että suomalaisessa yhteiskunnassa kyllä löydetään ratkaisut, joilla kuntavaalit kyetään järjestämään ajallaan. Vielä torstaina 4.3. A-talkissa Henriksson totesi, että lähtökohta on se, että vaalit järjestetään ajallaan, sillä oikeusministeriö on yhdessä THL:n kanssa tehnyt töitä, jotta pystytään turvaamaan äänestämisen terveysturvallisuus, KD Nuoret muistuttaa.

– Nyt vaikuttaa siltä, ettei kaikkia kortteja ole käännetty tarpeeksi ajoissa. On kummallista, että vaalien siirtämiselle on matalampi kynnys kuin esimerkiksi ennakkoäänestysajan pidentämiselle, KD Nuorten varapuheenjohtaja Ami Rinta-Valkama toteaa.

KD Nuoret vetoaa myös siihen, että oikeusministeriön yksi tärkeimmistä tehtävistä on vaalien järjestämisestä huolehtiminen ja siten demokratian toteutumisen takaaminen. Ajallaan järjestettävät vaalit ovat perusedellytys Suomen kaltaisessa vahvassa demokratiassa myös poikkeusoloissa.

Vaalien siirtäminen aiheuttaa KD Nuorten mielestä selvää epätasa-arvoisuutta ehdokkaiden välillä. Etulyöntiasema on jo ennestään tunnetuilla ehdokkailla sekä ehdokkailla, joilla on varaa panostaa rahallisesti kaksinkertaiseen kampanjaan.

Häviäjiä ovat esimerkiksi nuoret, jotka ovat muutoinkin aliedustettuja päätöksenteossa.

KD Nuoret katsovat, että kyseessä on niin suuri epäonnistuminen, että oikeusministeri Henrikssonin tulisi erota.

Myös Kokoomusnuoret vaativat Henrikssonin eroa vaalien lykkääntyessä eilen perjantaina.

 

Ylös