Kuntavaalit siirtyvät kesäkuulle – KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselän mukaan asiassa halutaan noudattaa THL:n suositusta

6.3.2021 klo 13:40 Politiikka Samuli Rissanen

– Jos tässä tilanteessa oltaisiin THL:n suosituksia vastaan, niin ei muissakaan tilanteissa voitaisi niitä noudattaa. Johonkin pitää päätöksenteon perustua, puoluesihteerien kokouksessa asiasta päättämässä ollut kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo.

Oikeusministeriö kertoo Twitterissä, että puoluesihteerit päätyivät tämänpäiväisessä kokouksessaan siirtämään kuntavaalit järjestettäväksi 13. kesäkuuta.

– Puoluesihteerit tapasivat ministeri Anna-Maja Henrikssonin. Kahdeksan puoluetta yhdeksästä kannattaa kuntavaalien siirtoa kesäkuulle. Vaalit pidetään 13.6., ministeriön twiitissä todetaan.

Oikeusministeriö ei maininnut, mikä yhdeksästä puolueesta vastusti vaalien siirtämistä, mutta perussuomalaiset on koko ajan vastustanut ajatusta.

– Kerroin kokoukseen kantana, että  jos THL suosittaa, niin KD ei vastusta vaalien siirtämistä

Kokouksessa kristillisdemokraatteja edustanut puoluesihteeri Asmo Maanselkä sanoo, että koronakriisissä KD:n linja on ollut luottaa THL:n tutkimus- ja ennustetietoon päätöksenteon pohjana. THL:n kanta on tiukentunut nopeasti huhtikuun vaaleja ajatellen.

– Kerroin kokoukseen kantana, että  jos THL suosittaa, niin KD ei vastusta vaalien siirtämistä.

– Jos tässä tilanteessa oltaisiin THL:n suosituksia vastaan niin ei oikein muissakaan tilanteissa voitaisi niitä noudattaa. Johonkin pitää päätöksenteon perustua, Maanselkä perustelee kantaansa.

Maanselkä kertoo, että asia ei ole poliittinen vaan perustuu terveysturvallisuusviranomaisten kantaan. Myös oikeusministeriön virkamiehistö tukeutuu arvioissaan THL:n kantaan.

– Puoluesihteerien kokouksessa tilannetta tulkittiin oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timosen suulla, että THL on monessa puheenvuorossa antanut viestiä siitä, että vaalien ajankohtaa olisi syytä siirtää.

– Vaalien siirtäminen kahdella kuukaudella on pieni siirto tässä tilanteessa ja siten voidaan turvata ikäihmisten ja riskiryhmäläisten paremmat mahdollisuudet toteuttaa äänioikeuttaan. Olen ollut puolueen puheenjohtajan kanssa tiiviisti yhteydessä tilanteen kehittymisestä kokouksen aikana, Maanselkä sanoo

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi YLE:llä tänään  6.3., että on parempi siirtää vaaleja kahdella kuukaudella kesäkuulle kuin riskeerata huhtikuussa ihmishenkiä vaalien vuoksi.

Tervahaudan mukaan THL suosittaa vahvasti jopa liikkumisrajoitusten harkitsemista, mikä  olisi ristiriidassa terveysturvallisten vaalien kanssa.

– Äänestyspaikoille kansan kutsuminen ja liikkumisrajoitukset eivät oikein sovi yhteen, Maanselkä toteaa.

Uusi vaalipäivä on 13.6.

  • Ennakkoäänestys kotimaassa 2 vkoa (26.5-8.6) ja ulkomailla nykyiset 4 pv (2.-5.6.).
  • Äänioikeusrekisterin poimintapäivä pe 23.4.
  • Ehdokashakemukset sisään ti 4.5.
  • Ehdokasasettelu vahvistus pe 14.5.
  • Valtuustot aloittavat 1.8.

 

Ylös