Päivi Räsänen KD-Livessä: ”On arveluttavaa puhua ulkonaliikkumisrajoituksista – nyt pitäisi kannustaa ulkoliikuntaan”

11.3.2021 klo 18:35 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Päivi Räsänen arvosteli suorassa Facebook-lähetyksessä hallitusta rokottamisen hitaudesta ja tehottomuudesta. KD-Live -kyselytunti lähetetään nyt joka torstaina hallituksen kyselytunnin jälkeen.

– On erittäin tärkeää, että rokotteet saadaan nopeasti toimitettua perille rokotteen saajille – täytyy ottaa myös viikonloput käyttöön, pitää tehokkaasti toimia, lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen vaati.

Hän vastasi kysymyksiin Kristillisdemokraattien suorassa kyselytunnissa, joka lähetetään nyt joka torstai puolueen Facebook-sivulla klo 17–18. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä tuottaa ja isännöi suorat lähetykset.

– On kysymys ihmishengistä mutta myös siitä, että mitä kauemmin poikkeusolot ovat voimassa, sitä useammat yritykset ehtivät kaatua. Ihmisten kärsimys, mielenterveysongelmat ja yksinäisyys lisääntyvät ja pitkittyvät, Räsänen mjuistutti.

Häneltä kysyttiin ulkonaliikkumiskiellosta ja siitä, voidaanko esimerkiksi kirkkoon ehtolliselle menoa rajoittaa.

– Moni suomalainen suhtautuu omantunnontarkasti näihin rajoitteisiin. Tämä on hyvä kysymys!

– Suhtaudun hyvin varauksellisesti jo puheisiin ulkonaliikkumiskiellosta. Elämme harvaanasutussa maassa, jossa on tilaa liikkua ulkona ilman tartuttamis- ja tarttumisriskiä.

– Pidänkin tärkeänä sitä, että nämä mahdolliset esitykset todella huolella harkitaan. Meillä on tällä hetkellä lähes kaikki sisäliikuntaharrastuspaikat suljettu. Nyt olisi pikemminkin kannustettava kansalaisia liikkumaan ja pitämään kunnostaan huolta.

– Myös pääkaupunkiseudulla on runsaasti tilaa liikkua ulkona, Räsänen muistutti.

– Kyllä kirkkojen muutamien henkilöiden ehtollis- ja hartaustilaisuuksiin pitää päästä, Räsänen vastasi kysyjälle.

Tämä on ollut mielenterveydelle rankkaa ja kestänyt jo vuoden. Vanhusten yksinäisyys on lisääntynyt, nuoret ovat kärsineet.

Hän muistutti mielenterveysongelmien lisääntymisestä.

– Tämä on ollut mielenterveydelle rankkaa ja kestänyt jo vuoden. Vanhusten yksinäisyys on lisääntynyt, nuoret ovat kärsineet.

– Jos ulkoilemaan pääsisi vain samassa taloudessa asuvan kanssa, jäisi moni vielä enemmän yksin kuin tällä hetkellä. Suomessa on kuitenkin yli miljoona yksin asuvaa.

Suomessa on kuitenkin yli miljoona yksin asuvaa.

Räsänen muistutti siitä, että Suomen rajan on pidettävä.

– Rajan yli ei saisi tulla tartuntoja.

Häneltä kysyttiin, pitäisikö Suomen tilannetta käsitellä tarkemmin alueellisesti.

– On maakuntia, joihin rajoitukset eivät ulotu. Mutta vielä hienopiirteisempää tarkastelua tarvittaisiin. Saman maakunnankin sisällä voi eri kunnissa olla vaihtelua. Esimerkiksi Uudellamaalla tautitilanne on erilainen eri kunnissa.

– Tästä asiasta on puhuttu lähes koko vuoden ajan, ja on aika merkillistä, ettei tätä hienosäätöä ole näihin esityksiin pystytty tuomaan.

Räsäseltä kysyttiin myös rokotepassista.

– Tästä on tullut paljon kysymyksiä. Suomessa on lähdetty siitä, ettei meillä ole pakkorokotuksia. Jo ennen korona-aikaa ollut lainsäädäntö mahdollistaisi pakkorokotukset. Rokotemyöntyvyys on parempaa, kun ihmiset saavat sen itse harkita, Räsänen arvioi.

– On johdonmukaista ja tärkeää, että myöskään rokotteen ottamisen tai ottamatta jättämisen seuraukset eivät johtaisi pakkoon. Esimerkiksi ruokakaupassa käynti ja apteekissa asiointi ovat perusoikeuksia, jotka kuuluvat jokaisen omaan huoltovarmuuteen. Ei niitä pidä rajoittaa rokotuspassilla.

– Voi olla mahdollista, että jotkut lentoyhtiöt tai maat asettavat matkustamisen tai maahantulon ehdoksi rokotustodistuksen. Itselläni ei ole tietoa, että rokotuspassia olisi suunnitteilla.

Tanskassa ja Norjassa on tehty havaintoja, että Astra Zenecan rokote mahdollisesti lisäisi veritulppia. Niissä on keskeytetty rokotteen jakelu.

– Pidän hyvänä, että varovaisuus-periaatteen vuoksi hallitus harkitsisi tämän rokotteen antamista. Vastaavaa ongelmaa ei ole ollut muissa Suomessa käytetyissä rokotteissa.

– Asia pitää saada tutkittua.

Suomessa eletään nyt kolme viikon sulkuaikaa.

– Toivon, että tämä kolmen viikon sulku auttaisi, ja että vuodenaikavaihtelu eli tuleva kesä auttaisi – ja että saisimme Suomen jälleen kasvu-uralle.

– Yrittäjät ovat olleet kovilla. Tukea pitäisi hienosäätöisesti kohdistaa juuri niille, jotka ovat kärsineet. Hallitus on liian hitaasti edennyt alueellisen hienosäädön kanssa.

Räsänen arvosteli vielä uudelleen hallitusta hitaudesta kuntavaalien järjestelyjen suhteen.

– Olisi pitänyt pystyä sopimaan pidemmästä ennakkoäänestysajasta ja muusta, jotta huhtikuun vaalit olisi voitu terveysturvallisesti hoitaa. Tätä ei kuitenkaan tehty ajoissa.

– Siksi puoluesihteeriryhmän päätös vaalien siirtämisestä oli ainoa oikea ratkaisu, Räsänen muistutti.

Räsänen ei suostunut antamaan ennusteita koronakurimuksen päättymisestä.

– Kun ja jos saamme näitä rokotteita enenevästi Suomeen, ja jos kesään mennessä saadaan jo merkittävä osa Suomesta rokotettua, haluaisin uskoa, että kesän aikana pääsisimme voiton puolelle. Optimistina haluan uskoa näin.

– Mutta kysymysmerkkejä on, esimerkiksi virusmuunnokset. Jos osoittautuu, etteivät annetut rokotteet estäkään niitä, ollaan vaikeuksissa.

Räsänen muistutti, että suomalaisen rokotetutkimuksen pitäisi olla voimakkaasti tuettua, ja tuotannon pitäisi päästä alkamaan.

– Tämä suomalaisten tutkima nenäsumuterokote olisi nopeasti muunneltavissa, Räsänen kertoi.

Hän ei haluaisi muuttaa rokotusjärjestystä.

– En haluaisi mennä aluepoliittisiin keskusteluihin. Rokotteet pitäisi hoitaa aivan sillä perusteella, mikä on taudin vakavuusriski kullakin ryhmällä. Siksi en lähtisi rokotteita jakamaan esimerkiksi etnisen taustan perusteella.

– Rokotebussi voisi olla hyvä. Etua voisi olla siitä, että palveluja saataisiin lähelle ihmisiä. Tämä voisi toimia vieraskielisten ihmisten ja harvaanasuttujen alueiden kohdalla.

Räsänen totesi, että koska yli 65-vuotiailla miehillä on samanikäisiä naisia suurempi riski sairastua vakavammin, hänen puolestaan tämän ikäryhmän miehet voisi rokottaa ennen naisia.

– Nämä asiat pitää ottaa huomioon.

Kyselytunti päättyi EU-elpymisvälineen arvosteluun.

– Kannattaisin uutta kansanäänestystä. Tällaiselle välineelle ei ole annettu aikanaan lupaa. En voi olla tuon elpymispaketin takana.

Hän kertoi eduskunnankin elävän nyt poikkeusaikaa.

– Esimerkiksi soteuudistus etenee nyt niin, että kuulemme lukuisia asiantuntijoita. Nämä kuulemiset onnistuvat etätoiminnon kautta.

– Tosin keskustelemme tänään salissa myös siitä, että valiokunnat saataisiin toimimaan etänä virallisina kokouksina. Iltaistunnosta tulee varmaankin pitkä.

KD-Live Facebookissa joka torstai klo 17

Suora KD-Live -kyselytunti lähetetään Facebookissa nyt joka torstai klo 17–18. Suorat lähetykset tuottaa puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Vastaajana on aina kansanedustaja KD-eduskuntaryhmästä.

Asmo Maanselkä isännöimässä KD-Live -kyselytuntia torstaina 11. maaliskuuta. (Näyttökuva lähetyksestä)

 

Ylös