Heinolan kaupunginvaltuutettu ja mielipidevaikuttaja Kauko Kekkonen julkaisi toisen kirjan – ”Kirjoittaminen helpottaa”

12.3.2021 klo 20:36 Henkilöt Kristiina Kunnas

Heinolan kaupunginvaltuutettu ja jälleen vaaleissa ehdolla oleva Kauko Kekkonen on mitä aktiivisin mielipidekirjoittaja. Itä-Häme -lehden lukijat tuntevat Kekkosen mielipiteitä herättävänä ahkerana kirjoittajana. Häneltä on juuri tullut uusi kirja, kakkososa mielipidevaikuttajan tarinaan.

Kirja Avointa ja rehellistä kerrontaa pienen kaupungin elämästä, osa 2, kaupunginvaltuutettu Kauko Kekkosen silmin on juuri ilmestynyt.

Kauko Kekkonen lähti toisen kirjansa tekoprosessiin keväällä 2018.

– Jäin silloin ensi kerran harkitsemaan sitä, kirjoittaisinko taas muistelmia kirjamuotoon.

Kekkonen oli saanut edellisestä kirjastaan sekä lehtikirjoittelusta paljon myönteistä palautetta.

– Sekin innosti. Yhden tuttavan kommentti kuului, että jokaisen heinolalaisen pitäisi lukea tämä kirja. Hän itse oli kovasti tykännyt siitä.

Kekkonen aloitti mielipidekirjoittamisen kesällä 2012, kun palasi vaimonsa Helenan kanssa Botswanan työjaksolta.

– Annan kiitoksen Itä-Hämeelle, että se alkoi niitä julkaista, vaikka ensimmäisissä teksteissä kritisoin parin toimittajan kirjoituksia.

Kirjoittelu sai ystävät antamaan myönteistä palautetta.

– Nämä kaksi seikkaa kai tekivät minusta mielipidekirjoittajan ja kirjantekijän, Jumalan armosta, Kekkonen pohtii.

Kekkosen ensimmäinen kirja Havaintoja pienen kaupungin isoista asioista – Kaupunginvaltuutettu Kauko Kekkosen silmin julkaistiin helmikuussa 2017. Siinä hän taustoitti mielipidekirjoituksiaan sekä Heinolassa tehtyjä päätöksiä

Kekkonen lähti seuraavana vuonna uuden kirjan prosessiin sykäyksittäin, välillä innostuen ja toisinaan taukoja pitäen.

Se helpottaa, kun saa ’mielen tuskaa’ purkaa kirjoittamalla.

– Se helpottaa, kun saa ’mielen tuskaa’ purkaa kirjoittamalla, Kekkonen kuvailee.

Hän toivoo, että kirja avaisi lukijoiden silmiä näkemään, mitä ja miten Heinolassa on päätetty.

– Kirjassa on myös eettisiä kannanottoja ja toivon, että lukijat niitä myös pohtisivat.

– Niitä ei oikein suvaita suomalaisessa keskustelussa ja ne helposti synnyttävät vastakkainasettelua, eli voi loukata toisella tavalla ajattelevaa. Mutta toivoisin, että myös eettinen keskustelu olisi luontevampaa  ja vapaampaa Suomessa, Kekkonen toteaa.

Toivoisin, että myös eettinen keskustelu olisi luontevampaa  ja vapaampaa Suomessa.

Kekkonen kertoo kokeneensa kirjaa kerätessään oivalluksia.

–  Elä ja kirjoita, niin kuin kaikki riippuisi sinusta, tietäen, että juuri mikään ei riipu sinusta, hän analysoi.

– Moni hakee helppoa elämää, eikä halua sitoutua yhteisten asioiden hoitamiseen. Kuitenkin siitä tulisi elämälle paljon sisältöä.

Kekkonen tunnustaa, että joskus tulee tulkittua väärin.

– Yhdessä mielipidekirjoituksessani olin tulkinnut väärin ALV-maksut kaupungin rakentamisissa.

– Luonteeni mukaisesti olen joissakin asioissa liian suorapuheinen persoona, jollaiseksi olen luotu. Tässä pätee sama asia kuin eettisissä kirjoituksissa – ehkä joskus loukkaan tahattomasti lukijoitani, hän arvelee.

Korona muutti vaalikevään suunnitelmat. Kauko on ollut nuoresta pojasta lähtien innokas hiihtäjä. Kouluun oli kilometrien matka, ja se taittui talvisin suksilla. Nyt hän on hiihdellyt vaimonsa kanssa Marjoniemen kotimaisemissa arkiaskareiden lomassa.

– Kalaverkot on viritetty jään alle ja saalista on saatukin oikein mukavasti. Madekeittoa on keitetty ja siikaa sekä haukea on paistettu.

Vaalikampanjan kohtaamiset pitää suunnitella viruksen varjostamana.

– Työtä kotikunnan parhaaksi voidaan tehdä useilla tavoilla. Jos haluaa koko kunnan asukkaiden parasta puolusta, siinäkin syntyy kaiken keskittäjiltä toisenlaisia näkemyksiä. Politiikka eli yhteisten asioiden ajaminen on erilaisten näkemysten yhteensovittamista.

Kekkonen kannustaa muitakin merkitsemään muistiin, mitä on puhuttu ja miten on päätetty.

– Miesmuisti on tunnetusti lyhyt.

– Tiedän, että minulla on sekä heikkoutena että vahvuutena se, että reagoin ehkä liiankin vahvasti erilaisten uutisten tai kirjoitusten tuomiin ärsykkeisiin.

– Ne innostavat tai pakottavat ottamaan kantaa, siis kirjoittamaan tai puhumaan.

– Käsitän, että on hyvä ja oikein puolustaa laulun sanoja mukaellen ’totta sekä oikeaa horjumatta puoltaen’. Sekä toimia niin, että kaikilla ihmisillä tällä telluksella olisi mahdollisimman inhimilliset elämän olosuhteet.

Edellisten vaalitulosten selvitessä 2017 eräs ystävä onnitteli Kaukoa todeten: ”Pääsit taas neljäksi vuodeksi kärsimään.”

– Onnitteluihin sisältyi aika realistisen näkemyksen valtuutetun työstä. Kirjaa selatessani on tullut useaan otteeseen esille kuluneen valtuustokauden raskaus ja se, miten olet ajoittain miettinyt jopa pelin jättämistä kesken.

– Ei ole mielekästä peitellä sitä, että yhteisten asioiden hoito voi ajoittain olla myös rasittavaa. Vaikeinta on se, kun kirjoittamisessa ja puhumisessa olen pyrkinyt oikeudenmukaisuuteen ja siihen on loukkaannuttu. Tämäkin käy kirjassa ilmi.

– Mutta vastoinkäymisten jälkeen olen taas saanut uutta intoa ja iloa. Ilman katkeruutta, vaikka kyynisyys onkin välillä kynnyksellä, Kauko Kekkonen toteaa.

– Ja kuitenkin parhaimmillaan me päättäjät olemme kuin iso perhe, jossa aidosti ja reilusti ollaan eri mieltä asioista. Hyviä kaverisuhteitakin on syntynyt. Pyrin yhteistyöhön ja rakentavaan kritiikkiin omassa toiminnassani.

Kaupunginvaltuutettu Kauko Kekkonen, ehdolla Heinolassa

• Heinolan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2013
• toimi kaupunginhallituksessa 2015–2017, kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtaja 2017–2019
• ehdolla kuntavaaleissa 2021; vaalit siirretty pidettäviksi 13.6., ennakkoäänestys 26.5.–8.6.
• yhteystieto ja kirjatilaukset: Kauko Kekkonen, 0405114714

Kaukko Kekkosen kaupunginvaltuutettu-muistelut ovat ilmestyneet 2017 ja 2021. – Se, että sain tekstejäni julki ja niistä tullut myönteinen palaute tekivät minusta kirjoittajan, Kauko Kekkonen toteaa.

Kauko Kekkonen on ehdolla Heinolan kaupunginvaltuustoon kolmannelle kaudelle. ”Kekkonen on esimerkillinen poliittinen vaikuttaja siinä, kuinka hän rohkeasti käyttää lehtien mielipidepalstoja tuodakseen esiin omat mielipiteensä. Tämä kirja kokoaa mielipidekirjoituksia yhteen ja osoittaa niiden johdonmukaisen jatkumon”, kirjoittaa KD-Lehden entinen päätoimittaja, Ph.D. Esa Erävalo kirjan takakannessa.

Ylös