”Nostetaan kunnianhimon tasoa ja täydennetään ehdokaslistoja” – Sari Essayah kannustaa kääntämään vaalien siirtoon liittyvä pettymys voitoksi

12.3.2021 klo 15:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit pettyivät kuntavaalien siirtämistä edeltävään prosessiin mutta aikovat nyt käyttää lisäajan hyödykseen. KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kannustaa KD-Kompassi-ohjelmassa nostamaan kunnianhimon tasoa ja täydentämään ehdokaslistoja.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pettyi oikeusministeriön toimintatapaan kuntavaalien siirtämisessä.

Puoluesihteereistä koostuvan kokouksen pohjaesitys oli vaalien järjestäminen ajallaan 18.4. Kokouksen aikana terveysviranomaisten  tuoreimmat suositukset kyseenalaistivat sen, että vaalit voitaisiin järjestää terveysturvallisesti. Samalla erilaisia epidemiagraafeja alkoi ilmestyä julkisuuteen median kautta.

Päätös vaalien siirtämisestä tehtiin kolme päivää ennen ehdokaslistojen jättöpäivää.

– Olemme puolueena pettyneitä prosessiin. Emme tietenkään uhmaa terveysviranomaisia emmekä virkavastuulla annettuja seknaarioita siitä, miten pahaksi tautitilanne voi päätyä. Ehdottomasti oikeusministeriön tapa hoitaa vaaliprosessia on äärimmäisen heikko, Essayah sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisuuksia tuoda lakiesityksiä, joilla terveysturvallisuus olisi voitu taata, oli runsaasti.

– Puoluesihteerikokoukset ovat viime syksystä lähtien niitä esittäneet, mutta niitä ei ole haluttu ottaa kuuleviin korviin.

Hämmentävintä Essayahille itselleen oli se, että hän istui kahta päivää aiemmin A-studion vieraana yhdessä oikeusministerin ja pääministerin kanssa ja siellä viesti oli, että vaalit pidetään ja kynnys vaalien siirtämiselle on äärimmäisen korkea.

Kristillisdemokraatit lähtivät kokoukseen kantanaan, että  jos THL suosittaa, niin KD ei vastusta vaalien siirtämistä.

Samanaikaisesti puoluesihteerien kokouksen kanssa THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta arvioi YLE:n Ykkösaamussa, että on parempi siirtää vaaleja, koska niitä ei voida järjestää terveysturvallisesti.

– Siinä tilanteessa emme lähteneet terveysviranomaisten kantaa vastaan taistelemaan.

Essayah toivoo, että kolmen viikon sulku kontaktien vähentämisineen otetaan nyt tosissaan ja saadaan virusmuunnokset tukahdutettua.

Puolueelle ja ehdokkaille vaalien siirto tarkoittaa käytännön asioiden rukkaamista ja aiheuttaa päänvaivaa.

– Kiirehdin sitä, että oikeusministeriö nopeasti laittaa informaatiota menemään ja kertoo miten tässä tilanteessa on toimittava, Essayah sanoo.

Ehdokaslistat jätettiin alkuperäisen jättöpäivän mukaisesti 9.3., mutta listoja on mahdollista täydentää 4.5. asti.

Lisäaika antaa kristillisdemokraateillekin mahdollisuuden petrata neljän vuoden takaisesta ehdokasasettelusta.

– Toivon, että kunnianhimon taso nousee ja  yhä useammassa kunnassa täydempiä ehdokaslistoja pystytään jättämään.

Essayah viestittää, että kuntavaalit ovat tärkeät vaalit, joissa keskitytään kuntalaisten kannalta olennaisimpiin asioihin.

– Päivässä kiinni olevia asioita, joihin tarvitaan meidän arvoilla varustettuja ihmiisä. Siksi kannattaa lähteä mukaan kuntavaaleihin, Essayah kannustaa.

Kuuntele koko Essayahin haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 13.3. klo 12.50.

Ylös