Sari Essayah KD-Live -kyselytunnilla: ”Sulkutoimien kanssa ollaan veitsenterällä”

18.3.2021 klo 21:42 Politiikka Kristiina Kunnas

– Suomessa pitäisi pystyä tekemään politiikkaa, joka toisi työpaikkoja Suomeen. Investointeja pitää saada tänne, Sari Essayah vaati suorassa KD-Live -lähetyksessä torstaina illansuussa.

Sari Essayah arvioi, että tilanne yritysten pärjäämisessä rajoituksissa on vaikea.

– Sulkutoimien kanssa ollaan veitsenterällä.

– Sulkutoimien pitäisi olla oikeasuhtaisia, ettei aiheutettaisi enemmän haittaa. Yhteiskunta voi hyvin pitkäksi aikaa joutua sellaiseen tilanteeseen, jossa aiheutetaan hyvinvointipalvelujen alasajoa ja ongelmia, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Sari Essayah totesi.

– Koronan suhteen olen hivenen toiveikas nyt. Rokotustahti on ruvennut vähitellen parantumaan.

– Puolivälin riihi hallitukselle tärkeä paikka. Nyt pitäisi nähdä, mikä on se koronan jälkeinen aika niillä yrityksillä, jotka ovat hengissä selvinneet. Niiden pitää pystyä vauhdittamaan yritysten kasvua koronan helpotuttua.

Hallituksen kyselytunnilla oli kysytty EU-elpymispaketista.

– Se ei elvytä vientimarkkinoitamme, Essayah muistutti.

EU-elpymispaketti ei elvytä vientimarkkinoitamme. – Sari Essayah

– Vaikutus omaan bkt:hen on vain 0,5 %, ja kuitenkin elpymispaketti on meille kallis. Maksamme sitä vuoteen 2058 asti.

VM:n laskelmat osoittivat sen, että jos Suomi olisi ottanut markkinoilta saman rahan, vaikutus talouteen olisi ollut puolitoistakertainen.

– Se ei siis ole taloudellisesti järkevä, vaan poliittinen päätös, Essayah kritisoi.

Valtiovarainministeri Vanhanen totesi kyselytunnilla laskelmien olevan teknisiä. Hänen mukaansa kokonaisuudessa merkittävintä on elvyttävä vaikutus koko Euroopalle.

Entä jos rahat päätyvätkin väärinkäytöksiin?

– Järkevintä olisi, että jokainen maa tekisi itse omaa elvytystään, Essayah vastasi.

– Emme voi olla varmoja, auttavatko nämä todella noita talouksia, hän jatkoi.

Ovatko rahat menossa oikeisiin hankkeisiin?

– Vaikea on sanoa pelkästään jako-osuuksien perusteella. Toivotaan, että niillä olisi työllistäviä vaikutuksia ja että rakenteellisia uudistuksia tehtäisiin, Essayah totesi.

Essayah kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että Suomessa halutaan investoida tuotekehitykseen ja tutkimukseen.

– Esimerkiksi Clean-Tech -teknologiassa Suomi on ollut edelläkävijä. Suomi voi näiden kautta nousta kokoaan suuremmaksi. Näin kävi silloin kun pääsimme ulos 1990-luvun lamasta,  Essayah muistutti.

KD-Live -kyselytunnilla puhuttiin myös kuntavaalien siirrosta. Puheenjohtaja kertoi  puoluesihteeriryhmän yhdessä päättäneen terveysviranomaisia kuultuaan, että kuntavaalit siirretään kesäkuulle terveysturvallisuussyistä.

– Moitteet menevät hallituksen suuntaan, Essayah sanoi.

– Aikaa olisi ollut järjestää turvalliset vaalit, mutta toimenpiteitä ei alettu ajoissa toteuttaa.

– Kristillisdemokraatit ei lähtenyt vastustamaan terveysviranomaisten mielipidettä.

Essayah muistutti, että ulkona äänestäminen, ennakkoäänestysajan selkeä pidentäminen normaaliin verrattuna sekä esimerkiksi Drive-in-tyyppinen äänestäminen auttavat vaalien läpiviemisessä.

Kannustan hakeutumaan kuntavaaliehdokkaaksi, sillä meillä on nyt mahdollisuus saada ennätysmäärä ehdokkaita. – Sari Essayah

– Puoluekentälle sanon, että tämä lisäaika kannattaa todella käyttää hyödyksi. Kannustan hakeutumaan kuntavaaliehdokkaaksi, sillä meillä on nyt mahdollisuus saada ennätysmäärä ehdokkaita, Essayah vetosi.

– Meillä on mahdollisuus päästä yli neljän prosentin kannatukseen kuntavaaleissa, jos saamme tarpeeksi ehdokkaita.

Ulkonaliikkumisrajoituksia on väläytelty. Mitä mieltä on puheenjohtaja Essayah?

– Liikuntapaikat, baarit ja ruokaravintolat on laitettu kiinni. Nyt olisi tärkeintä välttää kontakteja. Jokaisella on vastuu. Järkevintä olisi antaa sellainen ohje kansalaiselle, että rajattaisiin tapaamiset mahdollisimman vähäisiksi.

– Sen sijaa ulkona liikkumista ei harvaan asutussa maassa ole välttämätöntä rajoittaa, Essayah huomautti.

Suomalaiset liikuntajärjestöt ovat laskeneet, että neljännes liikuntaa harrastavista nuorista on lopettanut.

– Vain kolmannes nuorista liikkuu tarpeeksi. Kansanterveydelle tulee kova lasku, jos emme saa liikuntapaikkoja uudelleen auki.

– Ikäihmisille yksinäisyys on ollut musertavaa. Koko yhteiskunta ja eri ikäiset ihmiset ovat maksaneet korona-ajasta kovaa henkilökohtaista hintaa.

Essayah’lta kysyttiin sitä, miten Kristillisdemokraatit käsittelee ympäristökysymyksiä.

– Ympäristö tulee sekä energiapolitiikassa että metsä- ja maatalouspolitiikassa esiin.

– Kristillisdemokraattien kantava asia on viljelyn ja varjelun periaate. Tuleville sukupolville on jäätävä kallisarvoista kansallisvarallisuuttamme. Meidän on pidettävä huolta luonnon monimuotoisuudesta eli biodiversiteetista. Nämä näkyvät meidän politiikassamme.

Essayah sai vastata myös energiapolitiikkakysymykseen.

– Paletissa pitää olla kaikkea tuulesta ydinvoimaan.

Helsinkiläisiä kuumottava Malmin lentokentän kohtalo puhututti KD-kyselytunnillakin.

– Malmi saattaa nousta vielä jopa eduskunnan keskusteluun, Essayah arveli.

– Koko se alue virkistys- ja puistoalueena, historiallinen lentokenttärakennus ja lajien monimuotoisuus kentän alueella – niitä on suojeltava. Lisäksi alue ei ole lähtökohtaisesti rakentamiseen soveltuva, Essayah muistutti.

KD on ollut hyvin johdonmukainen sekä eduskunnassa että Helsingin valtuustossa, että Malmin kentän on säilyttävä. – Sari Essayah

– KD on ollut hyvin johdonmukainen sekä eduskunnassa että Helsingin valtuustossa, että Malmin kentän on säilyttävä. Keskustelua on edelleen pidettävä yllä.

Essayah sai vastattavakseen kysymyksen kansanedustajien jaksamisesta ja voinnista. Onko väsymistä huomattavissa – ainakin pääministeri Marin on maininnut siitä.

– Siinäkin on varmasti eroja, Essayah totesi.

– Talossa on niitä valiokuntia, joissa tehdään hyvin pitkää päivää. Koronaa käsitteleviä valiokuntia ovat sosiaali- ja terveysvaliokunta ja perustuslakivaliokunta, omat valiokuntani valtiovarat sekä suuri valiokunta, jossa EU-asiat pyörivät vinhaa vauhtia koko ajan.

– Kyllä täällä on huomattavissa, että osa kansanedustajista on väsyneitä. Tehdään pitkää päivää. Eivät Teams-palaveripäivät ole sen kevyempiä ja helpompia kuin aiemmat normipäivät. Jos koko päivän on istunut niissä, on aika väsynyt sen jälkeen, Essayah totesi.

 

KD-Live -kyselytunnin voi katsoa Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla

Sari Essayah’n KD-Live -kyselytunnin voi katsoa tallenteelta KD:n Facebook-sivulta.

Suorat KD-Live -kyselytuntilähetykset tuottaa ja isännöi puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Kevään ajan kyselytunnit lähetetään joka torstai klo 17. Kristillisdemokraattien kansanedustajat vuorottelevat vastaajina.

 

 

 

 

Ylös