– Miksi hallitus ei ottanut huomioon paikallista tilannetta ravintoloiden sulun jatkamista koskevassa esityksessään, Peter Östman kysyy

25.3.2021 klo 16:45 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti, että ravintoloiden sulkua on kohta takana kolmne viikkoa ja jatkoa on tulossa. Viikot ovat piinaavia alan yrityksille.

Hallituksen tiukkenevat koronarajoitukset sävyttivät myös eduskunnan kyselytuntia tällä viikolla. Liikkumisrajoituksia ennen oppositio vaati tiukempaa rajakontrollia ja esimerkiksi testaamista ja negatiivisen testituloksen esittämistä rajoilla.

Myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti, että pandemia on jatkunut yli vuoden ja rajat vuotavat edelleen, kuten maahantulijoiden nenät ilman maskipakkoa, vaikka kuinka hallitus pyrkii parantamaan tilastoja.

–Maakuntien sisälle mahtuu taudin leviämisriskin kannalta varsin erilaisissa tilanteissa olevia kuntia. Vastaavasti leviämisriski maakuntien sisällä vaihtelee.

Östman oli huolissaan myös ravintoloiden sulkemisten ja toiminnan rajoitusten vaikutuksista. Hän muistutti, että sulkutoimenpiteiden kohdistaminen maakuntajaon pohjalta aiheuttaa tilanteita, joissa rajoitukset koetaan epäsuhteisilta ja liian ankarilta paikalliseen tautitilanteeseen nähden.

–Maakuntien sisälle mahtuu taudin leviämisriskin kannalta varsin erilaisissa tilanteissa olevia kuntia. Vastaavasti leviämisriski maakuntien sisällä vaihtelee.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miksi hallitus ei ravintoloiden sulun jatkamista koskevassa esityksessä ottanut huomioon enemmän paikallista tilannetta, vaan edelleen sulkutoimenpiteet ollaan kohdistamassa maakunnittain, Östman kysyi.

Työministeri Tuula Haatainen muistutti, että ravintolaki on eduskunnan käsittelyssä ja talousvaliokunnan mietintö asiasta on juuri valmistumassa.

– Esityksen pohjalla on edellinen kolmen viikon ravintolasulku eli emme lähteneet sitä tässä aikataulussa muuttamaan.

Ministerin mukaan maakuntajako on otettu esityksen pohjaksi, vaikka kuntakin se olisi voinut teoriassa olla.

–  Kuntajako olisi liian pieni, koska ihmiset siirtyvät kunnista toiseen. Näin ollen on parempi, että ne ovat suurempia alueita, kokonaisuuksia, ministeri vastasi.

Ylös