Asmo Maanselkä kolumnissaan: Koko maa mukana

26.3.2021 klo 11:49 Kolumnit Asmo Maanselkä

Suomen liberaalein puolue RKP harrastaa aika konservatiivista kampanjointia. RKP:lla ollut slogan Närä dig vaaleissa 2015, 2017, 2019, Ett EU nära dig 2019, ja nyt 2021 edelleen Närä dig.

Onko vaalisloganeilla mitään merkitystä? Puolue saa aina mahdollisuuden vaaleissa luoda itsensä uudelleen. Minusta sloganin pitää istua aikaansa. Näissä vaaleissa haluamme muistuttaa alueiden ja kuntien eriarvoisesta tilanteesta. Työn verotus eriytyy voimakkaasti.  Halsuan veroprosentti on 23,5 %, Helsingissä 18 % ja Kauniaisissa 17 %. Suomi eriytyy.

Minusta sloganin pitää istua aikaansa. Näissä vaaleissa haluamme muistuttaa alueiden ja kuntien eriarvoisesta tilanteesta.

Muut EU-maat laskevat verotusta, Suomen hallitus kiristi tälle vuodelle erityisesti pienituloisten veroja. Polttoaine- ja lämmityskulut nousevat ja veronkiristykset osuvat haja-asutusalueille ja omakotitaloasujiin. Lapsiperheiden elämä kurjistuu, kun kotihoidontuen kuntalisistä luovutaan monin paikoin.

Koulutus eriytyy. Joka kahdeksas 15-vuotias poika ei osaa lukea riittävän hyvin. Kuntien väliset erot neuvolatoiminnassa ja lastensuojelussa ovat merkittäviä. Joissakin kunnissa lastensuojelussa ei ole ainuttakaan pätevää sosiaalityöntekijää.

Meidän on varjeltava kansankokonaisuuden yhtenäisyyttä. Hyvän paimenen yhteiskunnassa yhteisö ei ole vain etäinen taustavaikuttaja. Pitää aktiivisesti puuttua, tarjota apua ja olla rinnalla erityisesti nuoren elämän vaikeissa kurveissa, ja ohjata oikealle tielle. Tämä poikii myös taloudellista hyvinvointia koko maahan. Se mahdollistaa sen, että yhtä hyvin Karstulan yläkoulusta kuin Espoon eliittialueelta voi tulla seuraava menestyvä yrittäjä. Start-upista alkaa miljardien business, jos kyvyt saavat mahdollisuuden, eivätkä elämäntilanteet ja olosuhteet pilaa potentiaalia.

Pidetään koko maa mukana. Muuten emme pärjää pienenä syrjäisenä maana globaalissa kilpailussa.

 

Ylös