”Tarvitaan selkeät askelmerkit, joita seurata” – Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ja Sari Essayah pitävät hallituksen exit-strategian haasteena viestintää

8.4.2021 klo 13:56 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen ja puolueen puheenjohtaja Sari Essayah painottavat, että hallituksen exit-suunnitelman pitää olla selkeä: tarvitaan selkeät kriteerit ja askelmerkit, joita seurata.

Haaste on sama kuin koko korona-ajan: Viestintä.

Kristillisdemoikraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen kertoo suhtautuvansa myönteisesti hallituksen exit-strategiaan eli poistumissuunnitelmaan korona-ajan rajoituksista kohti normaalimpaa elämää.

Räsänen ja Kd:n puheenjohtaja Sari Essayah olivat muun opposition tavoin tänään Säätytalolla neuvottelemassa rajoitusten purkamiseen liittyvästä suunnitelmasta yhdessä hallituksen kanssa.

– Sitä käytiin hiuoilella läpi ja suhtaudun hyvin myönteisesti. Kyllähän tämä keväistä toiveikkuutta herättää, Räsänen kertoo.

Hallitus julkaisee strategiansa huomenna.

– Samaan aikaan puhutaan rajoitusten purkamisesta ja suunnitellaan kokoontumisrajoituksia ja maskipakkoa. Nyt tarvitaan hallitukselta erittäin selkeää viestintää

Räsänen nosti Säätytalolla esii hallituksen ristiriitaisen viestinnän, joka on ollut ongelma koko korona-ajan.

– Samaan aikaan puhutaan rajoitusten purkamisesta ja suunnitellaan kokoontumisrajoituksia ja maskipakkoa. Nyt tarvitaan hallitukselta erittäin selkeää viestintää, Räsänen arvioi Säätytalolta poistuessaan.

Hän kertoo suhtautuvansa kriittisesti siihen, että juuri nyt, kun tilanne on näinkin hyvä, lähdettäisiin rajoittamaan kokoontumisia kajoamalla kotirauhaan.

Päivi Räsänen nosti Säätytalolla esii hallituksen ristiriitaisen viestinnän, joka on ollut ongelma koko korona-ajan. (Kuva: Laura Kotila/vnk)

Jo aiemmin, neuvotteluihin tullessaan Räsänen painotti, että hallituksen exit-suunnitelman pitää olla selkeä: tarvitaan selkeät kriteerit ja askelmerkit, joita seurata.

Näitä voisivat olla tartuntaluvut, sairaalapaikkojen, erityisesti tehohoitopaikkojen käyttöaste ja rokotusten eteneminen. Esimerkiksi elinkeinoharjoittajien pitäisi tietää, miten edetään, jotta ne voivat suunnitella toimintaansa.

Räsänen kertoo tehneensä hallituksen ja opposition neuvottelussa myös konkreettisen ehdotuksen siitä, että maskilakiin ei liitettäisiin sanktiota vaan mallia voisi ottaa pyöräilykypärälaista.

– Poliisi jakaisi mieluummin maskin kuin sakkolapun.

Räsänen ei pidä hallituksen poistumissuunnitelmaa ennenaikaisena. Hän uskoo että selkeä käänne koronapandemiassa on näkyvissä: Suomessa on miljoona rokotettua, kausivaihtelusta tulee apua ja selvästi positiivisia merkkejä on ilmassa.

– Kansalaisten perusvapauksien, yritysten ja Suomen nousun kannalta on tärkeää, että saadaan selkeä ja aikataulutettu exit-suunnitelma, hän arvioi.

Myös puolueen puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että haasteet ovat viestinnällisiä ja pelkoa on siitäkin, että koronakuri repsahtaa, kun kesäsuunnitelmista on alettu puhumaan samalla, kun tiukkoja rajoituksia on yhä voimassa.

– Eniten keskustelua herätti rokotusten järjestäminen ja rokotustahti sekä alueelliset erot. Miten ennakoivasti pystytään viestimään alueille ja yrityksille, mitä tulee tapahtumaan. Esillä olivat myös lasten ja nuorten tilanne ja ulkoliikuntaan liittyvät tapahtumat.

Essayah sanoo, että jo huhtikuussa alkaa tapahtua asioita.

– Ensimmäisenä valmiuslaki ja poikkeusolot pitäisi poistaa, sitten purkautuvat ravintolarajoitukset ja koulut ja asteittain kesää kohti muita, Essayah sanoo.

 

Ylös