”Vaihtelevaa tautiriskiä ei ole otettu huomioon” – Sari Tanus arvioi kaavamaisia, koko maakunnan alueelle suunnattuja rajoituksia

8.4.2021 klo 16:51 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että koronatoimenpiteet ovat kohdistuneet erittäin ankarasti yritystoimintaan. Erityisesti ravintolat ja kahvilat ovat olleet merkittävien rajoitustoimien kohteena.

Tanuksen mukana rajoitukset on kohdistettu melko kaavamaisesti ja alueellisesti isojen maakuntarajojen perusteella. Vastaavasti eri toimialojen sisällä olevien toimijoiden kesken vaihtelevaa tautiriskiä ei ole otettu kunnolla huomioon.

– Kristillisdemokraatit peräänkuuluttivat exit-suunnitelmaa jo kuukausi sitten ja on hyvä, että siitä nyt keskustellaan

– Kristillisdemokraatit peräänkuuluttivat exit-suunnitelmaa jo kuukausi sitten ja on hyvä, että siitä nyt keskustellaan, Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Hallituksen tulisi hänen mielestään ottaa paremmn huomioon eri alueiden erilaiset tautitilanteet sekä tietyn alan sisällä olevat erot taudin leviämisriskin suhteen. Toisin sanoen: Matalan tautiriskin kunnissa tai yrityksissä tulisi pyrkiä nopeammin normalisoimaan tilanne ja purkaa rajoitukset nopeammin.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, tullaanko koronatoimenpiteiden poistamisessa huomioimaan rajoitusten täytäntöönpanoa paremmin alueelliset ja toimialakohtaiset erot. Toteutetaanko exit-suunnitelma oikeasuhtaisemmin yritystoiminnan helpottamiseksi, Tanus kysyi.

Pääministeri Sanna Marin muistutti, että tilanne on edelleen vakava, eikä juuri nyt ole oikea aika purkaa rajoituksia. Hallittu, asteittainen, tarkasti seurattu eteneminen varmistaa, että tilanne helpottuu ja kesä on valoisampi.

Pääminsteri kertasi niin ikään, että tälläkin hetkellä alueilla on erilaisia rajoituksia. Perustasolla ei  rajoituksia juurikaan ole.

Myös tautitilanteen hallinta vaikuttaa: Jos kaikki tartuntaketjut ovat hallinnassa, rajoituksia ei ole välttämätöntä pitää kireinä.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi, että ravintoloita ja alueita koskeva tarkastelu tehdään viikottain nyt, kun ravintolasulkulaki on voimassa. STM ja THL tekee asiasta työministeriölle lausunnon. Nyt esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi kokonaisuudessaan avautuu.

Ravintolasulkua koskeva laki on voimassa 18.4. asti. Sen jälkeen tilannetta säädellään tartuntatautilain puitteissa.

Ylös