– Miten koronan aiheuttama hoitovelka puretaan ja vauriot korjataan, Päivi Räsänen kysyy

15.4.2021 klo 18:28 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että koronapandemian ja rajoitustoimien seurauksena terveydenhuolto kärsii suuresta hoitovelasta.

– Henkilöstöä on siirretty suurin joukoin pois perustehtävistä, esimerkiksi hammashoidosta, ja vaikkapa sydän- ja verisuonisairaudet, kakkostyypin diabetes, syövät saattavat edetä vaikeammin hoidettaviksi, jos niiden havaitseminen ja varhainen hoito viivästyvät, Räsänen sanoi eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Hänen mukaansa esimerkiksi kansalaisten suun terveydentila uhkaa heikentyä ja altistaa myös muille sairauksille, kun hammashoito on ajettu alas.

Samalla mielenterveysongelmat ovat kärjistyneet epidemiaan liittyvän pelon, karanteeniolojen, yksinäisyyden ja palveluiden puutteen vuoksi. Niin ikään yksin asuvien ikäihmisten yli vuoden kestänyt eristäytyminen vaikuttaa toimintakykyyn. Ja myös koronarajoituksia on osin kohdennettu epätarkoituksenmukaisesti kuntoa ylläpitäviin liikuntapalveluihin.

– Kysynkin: millä aikataululla ja millä toimenpiteillä hallitus aikoo tämän koronavelan, hoitovelan purkaa ja korjata vauriot?

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan ei tarvita rakettitiedettä sen päättelemiseen, että koronakriisi tulee maksamaan palvelu- ja hoitovelkana paljon.

– Siksi halusin, että budjettiriihessä jo viime vuoden puolella tehtiin nämä päätökset, ja eduskunta joulukuussa sitten hyväksyi tuon hallituksen esityksen, jossa hoito- ja palveluvelkaa aletaan systemaattisesti purkaa.

Potti on ministerin mukaan varsin merkittävä, 450 miljoonaa.

– Enkä voi henkilökohtaisesti luvata, että se siihen jäisi, koska jokainen teistä tietää, että me olemme nyt uusintakierroksella hoitotakuun osalta näissä määrääajoissa. Eduskunnan päätöksellä on nyt mahdollista myöskin kriisialueella Uudellamaalla lipsua. Kyllä hoitovelkaa tulee kertymään myös näiltä osin, Kiuru arvioi..

Suomella on hänen mukaansa lisäksi käytettävissä EU:n elpymisvälineen suomat mahdollisuudet siltä osin, että palvelu- ja hoitovelkaa on mahdollista purkaa, mikäli eduskunta kokonaisuuden sellaisenaan hyväksyy.

Ylös