”Kaikki keinot otettava käyttöön yhteiskunnan avaamiseksi” – KD:n kansanedustajat vaativat itse tehtäviä pikatestejä myös Suomen markkinoille

16.4.2021 klo 09:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä haluaa kirittää hallitusta edistämään itse tehtävien covid-19-testien pääsyä Suomen markkinoille.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat, että pikatestien merkitys korostuu nyt, kun koronasulkutoimista pyritään eroon. Pikatestit mahdollistaisivat terveysturvallisen asioinnin esimerkiksi kaupoissa ja ravintoloissa sekä voisivat vähentää terveydenhuollon kuormitusta.

Pikatestit eivät korvaa terveydenhuollon tekemää testiä, vaan täydentävät sitä,

Esimerkiksi Saksassa ravintola-ala haluaa ehdottaa pikatestejä asiakkaille tehtäviksi ovella ja näin päästä avaamaan ravintolat.

– Samaa käytäntöä voisi harkita Suomeen ravintolayrittäjien tilanteen helpottamiseksi. Kesän isoja tapahtumia voisi myös harkita järjestettävän pikatestien avulla, KD:n kansanedustajat arviovat yhteisessä kannanotossaan.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on huolestunut tässä yhteydessä myös yritysten selviytymistä, jos koronatilanteeseen ei saada ripeästi helpotusta ja näköalattomuus vain jatkuu.

– Kaikki keinot, myös uudet teknologiat, on otettava käyttöön yhteiskuntamme turvalliseen avaamiseen. Pikatestit eivät korvaa terveydenhuollon tekemää testiä, vaan täydentävät sitä, kansanedustajat muistuttavat.

Kritiikkiä sataa myös hallituksen suuntaan: Marinin hallituksen exit-suunnitelmassa ei KD:n edustajien mukaan mainita sanallakaan itse tehtävien pikatestien käyttöönotosta.

Joissakin Euroopan maissa on jo saatavilla pika-antigeenitestejä. Saksassa pikatestejä tuli myyntiin maaliskuussa kauppoihin ja apteekkeihin. Englannissa niiden ilmainen jakelu aloitettiin viime viikolla.

Esimerkkimaista Saksassa testien hyöty tunnustetaan ja uusi testausstrategia pohjaa itse tehtävien pikatestien laajaan käyttöön. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on jo saanut ennakkotiedusteluja eri toimijoiden halusta päästä Suomen markkinoille, mutta toisin kuin esimerkiksi Saksassa, Fimea ei ole ryhtymässä poikkeustoimiin pikatestien saamiseksi markkinoille.

Ylös