Sari Essayah KD-Live-kyselytunnilla: ”Nykyinen soteuudistus-ratkaisu ei tähtää kulujen kasvun hillintään”

15.4.2021 klo 18:27 Politiikka Kristiina Kunnas

KD-Live -kyselytunnilla tuli jälleen monimuotoinen kimara kysymyksiä rokotuksista kuntavaaliehdokkuuteen ja turpeesta Tokion olympialaisiin. Vastaajana oli Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah.

Sari Essayah vastasi katsojien kysymyksiin KD-Live -kyselytunnilla Facebookissa torstai-illansuussa.

Turveratkaisu on ollut onneton päätös Essayah’n mielestä.

– Fossiilisia poltetaan nyt entistä enemmän – öljyä ja kivihiiltä. Venäläisen hakkeen tuonti on johtanut siihen, että kotimainen markkina on sekaisin. Nyt korjaaminen on täällä jäänyt, kun markkina on vääristynyt.

Veropäätös viime syksyltä pitäisi ensiksi oikaista.

– Alkuviikosta kuuntelin Itä-Suomen MTK:n terveisiä. Turvekuivikkeet esimerkiksi ovat luonnostaan antiseptisiä, joten niiden puuttumatta jääminen voi aiheuttaa ongelmia jopa maidontuotantoon.

– Suomen metsien vuotuisesta tuotosta jää reilusti käyttämättä, Essayah muistutti.

– Meillä pidetään huolta uusiutumisesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Metsää voidaan hyödyntää ja käyttää luonnonsuojelualueina sekä virkistykseen – meillä tähän kaikkeen riittää metsää.

EU-elpymispaketti nousi tässäkin kyselytunnissa esiin.

– Olen sitä mieltä, että koska omien varojen järjestelmässä ollaan tuomassa EU-tasoisia veroluonteisia maksuja, ne todella ovat sellaista uutta, jota ei ole aikanaan liittymisessämme huomioitu. Eli kansanäänestys ei ole näihin antanut mandaattia.

– Tästä syystä meidän mielestämme pitäisi hyväksymiseen olla kahden kolmanneksen enemmistö suuressa salissa, Essayah huomautti.

– Tällainen elvytys on meille kallista, että maksamme tuplasti enemmän tuonne muualle kuin saamme itse, hän jatkoi.

Essayah’lta kysyttiin, miten kävisi, jos Vihreät voittaisi Saksassa vaalit.

– Uskon, että federalistiset voimat siellä vahvistuisivat. Se keikauttaisi tasapainoa varmasti liittovaltion suuntaan, samoin kuin yhteisten velkojen ja tulonsiirtojen suuntaan.

– Kristillisdemokraateilla Saksassa on aina ollut tiukan talouspolitiikan linja – joskin se on hieman nyt ruvennut horjumaan.

Sote-ratkaisu Suomessa on edelleen kesken.

– Pienten kuntien harteilta pitäisi saada siirrettyä sote-kuorma isompien hartioiden kannettavaksi. Sitä mieltä olemme olleet.

– Nykyisessä soteuudistus-mallissa on hyvää se, ettei nyt olla rakentamassa monialaisia maakuntia. On keskitytty sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä pelastustoimeen. Tämän mallin heikkoudet taas liittyvät siihen, että maakuntia on suuri määrä, ja erillisratkaisu täällä Helsingin-Uudenmaan alueella.

– Rahoitus on herättänyt närää. Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat ovat olleet nyreissään siitä, että rahaa on siirtymässä muualle.

– Tässä nykyisessä mallissa ei ole ajatustakaan siitä, että kuluja pystyttäisiin hillitsemään. Terveyden edistäminen ja kulujen kasvun hillintä eivät tule tarpeeksi huomioiduksi, Essayah kritisoi.

Koronarokotukset herättivät kysymyksiä tälläkin kertaa kyselytunnilla.

– Yksi isoimmista haasteista on ollut se, että virus itsessään on ollut niin muuntautumiskykyinen. Variantteja on syntynyt niin paljon.

– Siinä mielessä suomalainen innovaatio nenäsuihke-rokotteesta kuulostaisi kovin toiveikkaalta, Essayah pohti.

Suomalainen innovaatio nenäsuihke-rokotteesta kuulostaisi kovin toiveikkaalta.

– Epävarmuuden tilassa eletään siitä, voidaanko koko työikäinen väestö rokottaa kesään tai heinäkuuhun mennessä.

Sari Essayah on Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen. Häneltä kysyttiin, toteutuvatko Tokion olympialaiset. Ne siirrettiin loppukesältä 2020 tulevalle kesälle.

– Näyttää siltä, että ne toteutuvat. Ulkomaisia katsojia ei ole. Joukkueiden henkilömäärät on rajattu hyvin tarkoin.

– Maahan ei ole menemistä, mikäli ei ole rokotettu tai sairastanut koronaa. Testausprotokollaan on jokaisen sitouduttava, Essayah selosti.

– Hiihdon MM-kisat saatiin käytyä läpi näin, tiukan kontrollin alla. Heti kun tuli altistusta tai tartuntaa, oli nopeat toimet. Urheilussa on löydetty tapoja, joilla kisoja on voitu viedä turvallisesti läpi.

– Urheilu on nykyään paljolti televisio-laji, ja miljoonat pääsevät seuraamaan kisoja sitä kautta. Viime kevään jälkeen järjestetyt kisat ovat onnistuneet hyvin ilman merkittäviä korona-altistuksia.

Essayah’lta kysyttiin, miksei Suomen valtio ole tunnustanut Armenian kansanmurhaa.

– Jotkut maat Euroopassa ovat sen tehneet. Tästä voisi kysyä hallitukselta vaikkapa kirjallisen kysymyksen.

– Armenian tilanteen pitäisi olla muistutuksena siitä, että koskaan enää ei tapahtuisi tällaista. Yhtä lailla juutalaisten holocaust ja armenialaisten kansanmurha ovat näitä, joiden pitäisi meidät pysäyttää.

– Kamalinta ei ole pahan paljous vaan hyvän hiljaisuus, Essayah siteerasi.

Puolueen Insta-tilille oli lähetetty kysymys, pitääkö olla kristitty ollakseen Kristillisdemokraattien jäsen tai kannattaja.

– KD on arvopuolue. Ihmiskäsityksemme on kristillinen. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö. Työtä ja yrittäjyyttä edistetään ja kaikkein heikoimmista pidetään huolta. Lähipäätösperiaate on meille hyvin tärkeä, Essayah tiivisti.

– Myös viljelyn ja varjelun periaate nähdään tärkeänä. Jos nämä arvot voi allekirjoittaa, niin tervetuloa joukkoomme!

Puolueen kotisivuilta kd.fi voi hakea KD:n ehdokkaaksi.

– Sen ehdokashakemuksen kun täytät, niin sinuun ollaan yhteydessä, Essayah kannusti.

Upeasti on ehdokkaita Ilomantsista Vaasaan ja Hangosta Utsjoelle, mutta vielä mahtuu monia mukaan.

– Upeasti on ehdokkaita Ilomantsista Vaasaan ja Hangosta Utsjoelle, mutta vielä mahtuu monia mukaan.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoi lähetyksen lopulla, että tullessaan kyselytunnille Sari Essayah’lla taisi olla rekrypuhelu kesken jollekulle mahdolliselle ehdokkaalle.

Kolme pointtia, miksi kannattaa lähteä KD:n ehdokkaaksi, puheenjohtaja Essayah?

– Jos näet, että tarvitsemme Suomessa suunnanmuutosta nykypolitiikkaan. Jos näet tärkeänä sen, että koko maa pidetään mukana – että olemme tasa-arvoisessa asemassa eri puolilla Suomea palvelujen ja muun suhteen.

– Ja jos näet, että kristillisdemokraattiset arvot ovat sellaiset, joita haluat levittää koko maahan, niin tervetuloa mukaan!

 

Kyselytunnit torstaisin klo 17 KD:n Facebook-sivulla

Vastaamassa on Kristillisdemokraattien kansanedustaja. Tuottajana ja toimittajana on puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Suorat KD-Live -kyselytunnit torstaisin klo 17.

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä tuottaa KD-Live -kyselytunnit.

 

 

 

Ylös