Sari Tanus: ”Ikäihmisten pitää päästä liikkeelle ja meidän muiden on pidettävä heihin yhteyttä”

22.4.2021 klo 18:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja ja Tampereen pormestariehdokas Sari Tanus kehottaa pitämään ikäihmisiin yhteyttä entistä enemmän. – Heillä on paljon annettavaa. Annetaan heidän siirtää tietoa ja historiaansa, Tanus sanoo.

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus on Kristillisdemokraattien Tampereen pormestariehdokas, joten häneltä kysyttiin KD-Live -kyselytunnilla myös kotikaupungin asioista.

– Tampere on mahtava kaupunki, hyvä ja tykätty. Tervetuloa Tampereelle asumaan ja elämään, kasvattamaan perhettäkin! Tanus kutsui.

– Mutta onhan meillä paljon ongelmia alkaen lasten ja nuorten pahoinvoinnista, huumetilanteesta ja päätyen ikäihmisten hoivaan ja hoitoon liittyviin haasteisiin.

Raitiovaunujen tulo on hiertänyt Tampereen kuntapolitiikkaa pitkään.

Raitiovaunujen tulo on hiertänyt Tampereen kuntapolitiikkaa pitkään.

– Se on ymmärrettävää. Se oli niin kallis investointi.

– KD:nä olimme sitä mieltä, että hybridi- tai sähköbusseilla olisi ollut edullisempaa ja joustavampaa liikennöintiä.

– Tietenkin jätti-investointi myös tuo kaupungille. Mutta investointeja ei pitäisi tehdä  kaupunkilaisten peruspalveluiden kustannuksella, Tanus muistutti.

Tanus totesi, että ikäihmiset oirehtivat yksinäisyyttä ja mielenterveysongelmia hissukseen kotona. Ammattilaisia on liian vähän.

Tanus puhui KD-Live -lähetyksessä paljon ikäihmisten asioista, ongelmista ja auttamisesta.

– Heidän kotitalousvähennyksensä paraneminen olisi erittäin kannatettava asia.

Ikäihmisten liikkuminen on ollut kynnyksen takana koronarajoitusten aikana. Konkreettinen liikkeellelähtö on Tanuksen mukaan tärkeää ja virkistävää.

– Ulkonaoloa tarvittaisiin jokaiseen päivään tai oikein iäkkäillä ihmisillä jokaiseen viikkoon.

– Eri ikäisten pitäisi olla riittävästi yhteydessä iäkkäisiin. Ikäihmisillä on paljon sivistystä ja tietoa. He ovat aarrearkku nuoremmille. Heiltä pitäisi tietoa siirtää meille.

– Ikäihmisillä on paljon annettavaa, Tanus muistuttaa.

Ikäihmisillä on paljon annettavaa.

Nuorten moninaisiin ongelmiin Tanuksella oli vinkkejä.

– Lasten ja nuorten pahoinvoinnin juurisyitä on paljon. Ne ovat kaikkineen monisyinen haaste ja ongelma. Varhaisessa vaiheessa pitää olla herkkänä ja tarjota apua, ei pelkästään nuorelle tai lapselle vaan koko perheelle, Tanus huomautti.

Nuorten jaksamisen pitäisi hänen mielestään olla meidän kaikkien yhteinen haaste.

– Nukkumisrytmi olisi erittäin tärkeä. Ei pitäisi olla myöhään somessa ja laitteilla. Ilta pitäisi rauhoittaa.

– Uni voi nuorilla olla katkonaista ja aivan liian vähäistä.

– Ulkonaolo on erittäin tärkeä. Nuoren pitäisi lähteä luontoon ja liikkeelle! Liikunnan merkitys on tärkeä jo siksi, että se hajottaa stressiaktiiviaineita.

Korona on jättänyt oppimisvajetta.

– Jotkut ovat menestyneet erittäin hyvin, mutta toisilla voi nyt olla paljon vajetta. Korona kärjisti ongelmia. Tarvitsemme nyt todella panoksia tähän, Tanus vaati.

– Luku-, kirjoitus- ja laskutaito olisi saatava jokaisella oppilaalla riittäväksi.

– Aivan perus-vuorovaikutustaitojenkin oppimisessa on puutteita.

– Opettajien jaksamisessa on ollut haastetta. He ovat joutuneet venymään aivan valtavasti.

Tanus muistutti KD-Live -kyselytunnilla, että kun koronarajoituksia puretaan, nousee jokaisen yksilön oma vastuu vielä tärkeämmäksi.

– Vaikka kesä auttaa ilmeisesti koronatilannetta, pitäisi meidän kuitenkin jaksaa koko kesä olla hyvin  vastuullisia, ettei korona pääse uudestaan ryöpsähtämään.

 

KD-Live -kyselytunnit torstaisin

Kristillisdemokraattien kansanedustaja vastaa suorassa lähetyksessä kysymyksiin torstaisin klo 17 Facebookissa. Suoran kyselytunnin juontaa ja tuottaa puoluesihteeri Asmo Maanselkä. Lähetyksen voi katsoa myös jälkikäteen.

 

 

 

Ylös