”Riskialtista rakentaa EU:n energiahuolto pelkän tuulen ja auringon varaan” – Sari Essayah ja Peter Östman arvostelevat EU:n taksonomiapäätöstä

23.4.2021 klo 12:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ja varapuheenjohtaja Peter Östman arvioivat, että EU:n taksonomiapäätös vaarantaa energiajärjestelmän kestävyyden.

Kristillisdemokraattien puheenjiohtaha ja EU-asioita käsittelevän Suuren valiokunnan KD-jäsen Sari Essayah ja kansanedustaja, KD:n varapuheenjohtaja Peter Östman ihmettelevät EU:n taksonomiaesityksen ristiriitaisuutta.

Ydinvoiman erottaminen kokonaisuudesta ja epävarmuus vesivoiman osalta uhkaa vesittää ilmastotavoitteetkin

Essayah’n mielestä taksonomiaesitystä voi pitää osin epäonnistuneena, jos kestävyyttä tarkastellaan ainoastaan ilmastonäkökulmasta.

– Kaiken lisäksi ydinvoiman erottaminen kokonaisuudesta ja epävarmuus vesivoiman osalta uhkaa vesittää ilmastotavoitteetkin, hän sanoo.

Essayah ja Östman muistuttavat, että energiajärjestelmän kestävyydessä pitää huomioida myös järjestelmän toimintavarmuus. Ongelmattomia ja riskittömiä energiantuotantomenetelmiä ei ole olemassakaan.

Esimerkiksi viime tammikuussa koko Manner-Euroopan sähköverkko oli vaarassa kaatua toimintahäiriön vuoksi.

– Ajatus, että Euroopan energiahuolto voitaisi rakentaa pelkän tuulen ja aurinkovoiman varaan, on hyvin riskialtis. Perinteinen suomalainen viisaus on ollut, että energiapolitiikassa kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin, Essayah ja Östman toteavat.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Peter Östman arvioi niin ikään, että yli 13 hehtaarin metsätiloille asetettava tarkastelu- ja raportointivelvollisuus lisäisi pienmetsänomistajien byrokratiaa kohtuuttomasti.

EU-komission tällä viikolla julkaisema esitys vihreän rahoituksen taksonomiaksi on ennättänyt  herättää voimakasta kritiikkiä niin ympäristöjärjestöissä kuin  elinkeinoelämässäkin kuten  energiateollisuudessa ja maa- ja metsätaloustuottajissa.

Ylös