Peter Östman kannustaa yhä hallitusta hankkimaan hyväksi havaittua Pfizerin rokotetta suoraan kuten Saksa tekee

28.4.2021 klo 18:21 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman muistutti jälleen eduskunnassa, että exit-suunnitelman keskeisin työkalu on rokotteiden saatavuus ja riittävyys.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman on muistuttanut sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua että ulkoministeri Haavistoa, että Suomella olisi mahdollisuus tilata suurempi erä Pfizer-rokotetta jo huhtikuun aikana.

Jos Saksa ja muutkin EU-maat voivat neuvotella ja käydä kauppaa rokotteista omien suorien kanaviensa kautta, miksei Suomi voisi toimia samoi

– Haluan kysyä hallitukselta: jos Saksa ja muutkin EU-maat voivat neuvotella ja käydä kauppaa rokotteista omien suorien kanaviensa kautta, miksei Suomi voisi toimia samoin, Östman kysyi.

Pfizerin rokote on tähän mennessä osoittautunut parhaiten toimivaksi ilman merkittäviä komplikaatioita tai sivuvaikutuksia.

Östman on kannustanut sinnikkäästi hallitusta käyttämään omia suoria kanaviaan rokotteiden hankkimiseksi. Kahden viikon takaisella kyselytunnilla (15.4.) Kiuru kertoi Suomen aikovan lähestyä Venäjää Sputnik-rokotteen hankkimiseksi.

– Mutta on hyvä muistaa, että Euroopan lääkevirasto EMA ei ole vielä hyväksynyt kyseistä tuotetta, ja toiseksi menee aika pitkälle kesään ennen kuin kyseisen rokotteen toimitukset ylipäätään voisivat alkaa, Östman muistuttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan nyt toimitaan niin, että kaikki halukkaat voisivat saada rokotteen, ja jotta rokoteohjelma voisi toteutua, kakkoskvartaalin aikana tarvitaan mahdollisimman paljon rokotteita maahan.

– Monet näistä tuottajista, joita maailmassa on, eivät tähän syystä tai toisesta pysty, ja on järkevää, että myös ulkoministeriöllä on roolia tässä tehdä tätä työtä kansakunnan parhaaksi ja käydä tämäntyyppisiä neuvotteluita.

– Reunaraamit on asetettu, ja EU antaa yhteishankinnan kautta omat reunaraaminsa näiden valmistajien kanssa, joiden kanssa on tehty jo rokotesopimuksia. Lisäksi EU:ssa käydään tällä hetkellä keskustelua siitä, pitäisikö jatko jo varmistaa, Kiuru vastasi.

Ylös