Tunnetut urheilijat lankuttavat somessa Ugandan pakolaislasten hyväksi – mukana Mika Poutala, Niklas Räsänen ja Jani Sievinen

28.4.2021 klo 16:23 Ulkomaat KD Lehti

Ugandan pakolaislapsille kerätään rahaa lankutuksella ja tanssilla. Somessa kannattaa nyt olla hereillä. Tanssija Minna Tervamäki julkaisee Fidan kampanjan hyväksi puhuttelevan tanssiteoksen 3. toukokuuta klo 14.

Joukko suomalaisia urheilijoita yhdistää voimansa tehdäkseen hyvää. Muiden muassa Jani Sievinen, Mika Poutala, Niklas Räsänen ja Mari Valosaari sekä koko SPV-salibandyjoukkue lankuttavat Ugandan pakolaislasten hyväksi.

Minna Tervamäen puhutteleva tanssiteos puolestaan kuvaa tanssin keinoin, miltä pakolaisuus tuntuu. Fidan kampanjalla tuetaan muun muassa pakolaislasten urheilukerhoja, jotka vievät ajatukset pois sodan muistoista.

Kehitysyhteistyöjärjestö Fida järjestää toukokuussa suurimman vuosittaisen varainhankintakampanjansa, Eväät elämään -kampanjan. Kampanjalla tuetaan Etelä-Sudanin pitkittynyttä konfliktia paenneita lapsia, jotka asuvat Pohjois-Ugandassa, Bidibidin pakolaisasutuksessa.

‒ Pitkittynyt koronapandemia on lisännyt avun tarvetta ja erityisesti lasten hätää kaikkialla. Pandemiatilanne haastaa meitä järjestöjä etsimään uusia keinoja hankkia varoja ja saada viestiä maailman lasten tilanteesta esille, Fidan toiminnanjohtaja Harri Hakola kertoo.

Fida järjestää Bidibidin lapsille muun muassa urheilukerhoja. Liikunta ja leikki ovat yksi keino toipua traumaattisista kokemuksista.

Fida järjestää Bidibidin lapsille muun muassa urheilukerhoja. Liikunta ja leikki ovat yksi keino toipua traumaattisista kokemuksista. Tämä innoitti lähestymään aihetta urheilun kautta. Tanssija-koreografi Minna Tervamäen kanssa toteutettu teos Näetkö? julkaistaan 3.5. klo 14 Facebookissa.

Toukokuun kahdella ensimmäisellä viikolla kampanjan hyväksi lankuttavat pikaluistelija Mika Poutala, uimari Jani Sievinen, esteratsastaja Mari Valosaari, nyrkkeilijä Niklas Räsänen, uimahyppääjät Arttu Laitinen ja Nino Ärling, leuanvedon SM Marko Mesiäislehto ja valmentaja Antti Kontsas sekä koko SPV salibandyjoukkue Tommy Koposen johdolla.

‒ Pakolaislasten tarinoiden kautta voi ymmärtää ehkä jotakin heidän todellisuudestaan. Tunteiden kautta voimme samaistua kaukanakin oleviin tilanteisiin. Joskus tuntuu avuttomalta, kun ei tiedä, miten voisi auttaa. Mutta olen aina ajatellut niin, että jokainen voi auttaa itselleen luonnollisella tavalla. Lahjoittaminen ja tanssi ovat minun keinojani, Minna Tervamäki toteaa.

Sponsoriyritykset lahjoittavat kampanjaan 100 euroa jokaista minuuttia kohden, jonka mukana olevat urheilijat lankuttavat. Joukkueen kohdalla summa on 50 euroa minuutilta per lankuttaja. Mukana lahjoittamassa ovat korujen verkkokauppa Hopea-Puro Oy, rakennusalan moniosaaja Remppa-Henkka Oy, konevuokraamo Pikavuokraus Oy, insinööritoimisto Jonecon Oy, lääketieteellisten laitteiden maahantuoja Kuomed, kauppaketju Halpa-halli ja sijoitusyhtiö Samla Capital.

Urheilijat haastavat lankuttamaan aina seuraavan urheilijan, ja haasteeseen voi tarttua kuka vaan, joka rohkenee julkaista lankuttamisensa somessa. Sponsoreita voi pyytää omista someseuraajista myös johonkin muuhun urheilumuotoon, vaikkapa käveltyihin kilometreihin. Kampanja haluaa tuoda haastavan koronavuoden keskelle positiivista yhteishenkeä ja huomauttaa, että jokainen voi tehdä maailmasta paremman paikan askel – ja lankutus – kerrallaan.

Jokaisella on mahdollisuus perustaa myös oma sähköinen keräyslipas.

 

Traumatisoituneiden lasten rinnalla

Bidibidissä asuvat lapset ovat nähneet sodan kauheudet. Monet ovat menettäneet perheensä ja kotinsa. Pelko, nälkä, seksuaalinen väkivalta ja näköalattomuus ovat heille tuttuja. Pandemian vuoksi koulutie on katkennut monilta kokonaan ja teiniraskaudet sekä lapsityö ovat lisääntyneet.

‒ En tiedä, missä äiti on. Sota erotti meidät, kertoo teini-ikäinen Fiona. Samankaltaisen kohtalon jakaa suuri osa Bidibidin lapsista ja nuorista.

Lapset ovat äärimmäisen haavoittuvassa asemassa: yksin vieraalla maalla, vailla rahaa ja perhettä. Sydäntä särkevät kertomukset eivät ole menneisyyttä. Pakolaislapsia pakoon auttanut Robert kertoo kuulevansa laukausten äänet yhä mielessään.

‒ Sodan tapahtumat aiheuttivat minulle painajaisia, syömishäiriötä ja uniongelmia, Robert sanoo.

Traumaattisten kokemusten käsittely vaatii terapiaa ja turvattua arkea. Kampanjan tuotolla tehdään työtä̈ traumaterapian, urheilukerhojen ja koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Lasten toiveet käydä koulua rauhassa ja nukahtaa ilman painajaisia toteutuvat.

 

Urheilijat

Tanssija-koreografi Minna Tervamäki on entinen Suomen kansallisbaletin tähtitanssija ja yksi maamme tunnetuimpia tanssijoita.

Mika Poutala on entinen olympiatason pikaluistelija ja toimii nykyisin ammattipuhujana ja mentorina. Lankutus Instagramissa: @mikapoutala 4.5. klo 10

Entinen uimari Jani Sievinen on moninkertainen maailmanmestari. 200 metrin sekauintia päämatkanaan uinut Sievinen toimii nykyisin valmentajana. Lankutus Instagramissa: @janisievinen 15.5. klo 18

Mari Valosaari on hevosalan yrittäjä ja esteratsastaja, joka toimii myös mm. juontajana Radio Novalla. Lankutus Youtube-kanavalla: Mari Valosaari 10.5. klo 18

Ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen on kilpaillut ammattilaisena jo vuodesta 2013. Nyrkkeilyn lisäksi Räsänen rakastaa rumpujen soittoa ja lumilautailua. Lankutus Instagramissa: @niklasrasanen_semivirallinen 14.5. klo 18

Huimapäiset dodsing-uimahyppääjät Arttu Laitinen ja Nino Ärling esiintyivät mm. viimeisimmällä Talent Suomi -kaudella. Lankutus Instagramissa: @arttulaitinen 11.5. klo 20

Marko Mesiäislehto on oman sarjansa leuanvedon Suomen mestari, joka työskentelee parhaillaan insinöörinä. Lankutus Facebookissa @Fidainternational 15.5. klo 19

Antti Kontsas työskentelee Hintsa Performancella ja on toiminut vuodesta 2014 Sebastian Vettelin valmentajana F1:ssä. Lankutus Instagramissa: @antti.kontsas 12.5. klo 18

Tommy Koponen ja hänen luotsaamansa hallitseva Suomen Cupin mestari SPV ovat menestyneet salibandyssa jo useina vuosina. Lankutus: Instagram ja Facebook 7.5. klo 19

#eväätelämään #lankutahyvää
Lisätietoa kampanjasta: www.eväätelämään.fi

Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka tekee työtä 50 maassa. Fida on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyötukea jo vuodesta 1974. Fidan suomalaiset työntekijät ulkomailla ja laaja kumppaniverkosto varmistavat avun tehokkaan ja luotettavan perillemenon.

www.fida.info

Tanssija Minna Tervamäki. Kuva: Eetu Linnankivi

Dodsing-uimahyppääjät Arttu Laitinen ja Nino Ärling. Kuva: Ivan Bessed

Menestynyt pikaluistelija Mika Poutala.

Ylös