– Miksi hallitus lykkää velkaantumisen taittamisen ja työllisyystavoitteet seuraavalle hallitukselle, Sari Essayah kysyy

29.4.2021 klo 18:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi eduskunnan kyselytunnilla, että todellisille talouden ja työllisyyden toimille on nyt ehdottomasti kysyntää.

Kristillisdemokraattien puheenjoihtaja Sari Essayah nosti eduskunnan kyselytunnilla hallituksen kehysriihen tulokset.

– Kun nyt julkisuuteen on tihkunut niitä tietoja, että kehys ollaan kuitenkin ylittämässä noin 1,4 miljardilla, niin eikö tämä päinvastoin ole nyt myötäsyklistä politiikkaa, kun tiedetään, että maailmantalouden nousu todellakin on parantumassa ja on ehkä ihan nurkan takana, Essayah sanoi.

– Minkä tähden hallitus lykkää tärkeät tavoitteet

Toisaalta kehysriihestä on kuulunut, että työllisyystavoitteet lykkääntyvät jälleen kerran seuraavalle hallitukselle.

– Minkä tähden hallitus lykkää tärkeät tavoitteet eli velkaantumisen taittamisen ja työllisyystavoitteet seuraavalle hallitukselle?

– Entä minkätyyppisiä veronkorotuksia hallitus kaavailee, ja ovatko nämä veronkorotukset, joista on liikkunut huhuja, että ne ovat noin 100—150 miljoonan euron luokkaa, mahdollisesti kulutukseen, ihmisten ostovoimaan, kotitalouksiin kohdistuvia veroja, Essayah tiedusteli.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoi, että hallitus ei valitettavasti voi eikä saa vielä kertoa siitä, mikä todennäköinen kehysriihen lopputulos on.

– Jos tänä iltana riihi päättyy, niin vasta sen jälkeen voimme julkistaa nämä tiedot, ja uskon, että kun julkistamme ne, niin siinä on myös kysyjälle myönteisiä vastauksia. Palataan tähän illalla ja vaikka ensi viikon kyselytunnilla, Vanhanen sanoi

Ylös