Kokemusasiantuntija Mervi Juuri haluaa auttaa mielenterveyskuntoutujia – ”Tiedän millaista on syvä yksinäisyys”, Helsingin KD-ehdokas sanoo

3.5.2021 klo 12:39 Terveys Kristiina Kunnas

– Meillä on ihana kaunis Suomen maa ja täällä pitäisi olla kaikilla mahdollisuus onnelliseen elämään. Mutta miksi mielenterveysongelmat olivat 2019 suurin syy ennenaikaiselle eläköitymiselle? kysyy Helsingin KD-ehdokas, koulutettu kokemusasiantuntija Mervi Juuri.

Mervi Juuri muistuttaa, ettei yksikään vauva tai pikkulapsi toivo päätyvänsä alkoholistiksi,  narkomaaniksi tai rikolliseksi aikuisena.

– Haluaisin auttaa niitä helsinkiläisiä, jotka ovat todella kyllästyneet päihde-elämään. Heille pitäisi antaa mahdollisuus saada ammatti ja päästä töihin. Moni ei ole aikaisemmin päässyt minnekään, ja on syrjäytynyt hyvästä arjesta. Olisi löydettävä polku opiskeluun ja töihin.

Mervi Juuri kutsuu tätä polkua reitiksi mielenterveysongelmista todelliseen elämään.

– Mielestäni päihteetön elämä on onnellista elämää. Haluan tukea myös kansan- ja työväenopiston tarjontaa, kirjastopalveluja, kulttuuritarjontaa, liikuntapalveluja ja seurakuntaelämää.

Mervi Juuri kertoo tuntevansa monia hienoja mielenterveyskuntoutujia, jotka eivät käytä päihteitä tai ole rikollisia. He joutuvat kuitenkin sinnittelemään pienellä eläkkeellä, koska ovat sairastuneet nuorena, eikä heillä ole ammattia.

– Heille soisin mahdollisuuden tehdä eläkkeen lisäksi töitä, että olisi vähän enemmän rahaa käytettävissä.

– Toivoisin, että nämä ihmiset pystyisivät opiskelemaan eläkkeensä turvin ammatin ja tekemään osatyökykyisinä töitä eläkkeen lisäksi. Haluaisin helpottaa keikkatöiden saamista ja kevytyrittäjäksi ryhtymistä tai sivutoimisen toiminimen perustamista.

– Eikä asumistukea pitäisi poistaa sen vuoksi, että pieneläkeläinen tekee töitä, Juuri toteaa.

– Jokaiselle ammatti! Juuri vaatii.

– Pitää lisätä matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalveluita ja kehittää Kelan korvausjärjestelmää. Mutta myös helpottaa ja varmistaa kuntoutujien asuminen.

Mervi Juuri toteaa, että kristilliset arvot ovat turvallisia.

– Olen Kristillisdemokraatti. Arvot antavat henkistä, sosiaalista ja taloudellista turvallisuutta.

Mervi Juuri muistuttaa, että nyt korona-aikana mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, yksinäisyys, nuoriso- ja lähisuhdeväkivalta sekä pahoinvointi ovat lisääntyneet.

– Kristinuskon syviä totuuksia ovat myös esimerkiksi lähimmäisenrakkaus, ilo, rauha, ystävällisyys, toinen toisensa kunnioittaminen ja anteeksianto. Ihmisellä on halu auttaa toisia, hän vakuuttaa.

Juuri muistuttaa, että nyt korona-aikana mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, yksinäisyys, nuoriso- ja lähisuhdeväkivalta sekä pahoinvointi ovat lisääntyneet.

– Toisaalta tämä on ollut oivallista aikaa lukea kirjoja, opiskella, tehdä etätöitä, katsella tv:tä, kuunnella radiota, surffailla netissä, olla mukana Teamseissa ja Zoomeissa, ulkoilla, siivota, laittaa ruokaa ja nukkua hyvin.

– Ei koko ajan tarvitse mennä ja tulla.

 

”Sairastuin nuorena skitsofreniaan ja tunnen yksinäisyyden”

Mervi Juuri kertoo olleensa itse yksinäisyydessä syrjäytymisvaarassa ja sairastuneensa skitsofreniaan.

– Se tarkoitti minun kohdallani sitä, että olen ollut sielussani rikki, masentunut ja kuullut ääniä.

Hän sairastui pian lukion jälkeen, juuri kun olisi pitänyt opiskella hyvään ammattiin tai perustaa perhe.

– Minä kärsin. Tervehtyminen on vienyt monta vuotta.

Mutta Mervi Juuri on kuitenkin pystynyt kurssittamaan itseään.

– Onneksi en ole käyttänyt päihteitä. Olen ollut mielenterveysyhdistys- ja seurakunta-aktiivi. Käymistäni kursseista olen saanut pieniä palasia ’yrityspalapeliini’ eli minusta on tullut mielenterveyteen liittyvien koulutusten kautta koulutettu kokemusasiantuntija erityisesti mielenterveyden alalla.

Mervi Juuri on käynyt useita hengellisiä koulutuksia ja työskentelee myös evankelistana.

– Sain opiskeltua myös kosmetologin tutkinnon. Teen näihin liittyviä asioita sivutoimisessa yrityksessäni. Minulla on haave olla aikanaan kokoaikainen yrittäjä.

Koska hän on kokenut syvän yksinäisyyden, hän haluaa tukea ja auttaa syrjäytyneitä ja syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä pääsemään yksinäisyydestä yhteyteen toisten ihmisten kanssa, opiskelemaan ja töihin.

– Olen ohjannut Mieli maasta -keskusteluryhmiä masentuneille ja moniäänisten keskusteluryhmiä ääniä kuuleville.

Helsingissä on yksinäisiä, joille ryhmään pääsy on viikon kohokohta.

– Helsingissä on yksinäisiä, joille ryhmään pääsy on viikon kohokohta.

Helsingissä puolet väestöstä elää yhden hengen talouksissa.

– Nykyään minulla on paljon ystäviä ympärilläni ja saan asua vanhempieni kanssa, Mervi Juuri kertoo.

Koulutettuna kokemusasiantuntijana hän on kiertänyt Helsingissä ja ympäri Suomea kertomassa selviytymistarinaansa skitsofrenia-sairauden kanssa.

– Olen kertonut tarinaani toisille kuntoutujille, heidän omaisilleen, mielenterveyden ammattilaisille ja opiskelijoille. Puhun pienissä ryhmissä, luokkahuoneissa ja joskus olen päässyt suuriin auditorioihin puhumaan.

– Koulutettuja kokemusasiantuntijoita tarvittaisiin sairaaloissa, avohoidossa, terveyskeskuksissa, poliisien apuna ja asumispalveluyksiköissä. Teen yhteistyötä mielenterveyden ammattilaisten kanssa.

Hän on ollut ohjaamassa työttömiä koulutukessa, jonka tavoitteena oli motivoida työttömiä hakeutumaan opiskelemaan tai hakemaan töitä.

– Saimme hyviä tuloksia.

Juuri on tyytyväinen siitä, että on on ollut tekemässä ”ääni-koulutuksia” netin kautta ammattilaisille.

– Olen saanut kertoa esimerkiksi Helsingin Auroran sairaalassa, mikä mielestäni auttaa skitsofreniahoidossa.

– Minulla on erityisosaamista nimenomaan ääniä kuulevien tukemisessa. Olen pitänyt monia ääniäkuulevien tilaisuuksia.

Juuri toteaa vielä keskeisen faktan.

– Koulutetun kokemusasiantuntijan pitää ehdottomasti saada korvaus tekemästään työstä.

 

Mervi Juuri, KD-ehdokas Helsingissä

• 49-vuotias
• koulutettu kokemusasiantuntija, kosmetologi, evankelista
• asuu Länsi-Pakilassa
• sinkku
• Mielenterveyden Keskusliiton (MTKL) liittovaltuustossa 4. kolmivuotiskaudella, ollut 10 vuotta Suomen Moniääniset ry:n hallituksessa
• harrastaa vesijuoksua ja kuntosalia, kirjoittaa hengellistä blogia (opetuksiaraamatusta.blogspot.fi)

Lue lisää:

mtkl.fi, moniaaniset.fi

Mervi Juuri korostaa hengellisen sielunhoidon merkitystä. – Haluan nostaa esiin vielä yhden tärkeän aiheen, kun puhutaan masennuksesta. Minulla ei nuorena ollut voimaa elämiseen, mutta sairausvuosieni aikana aloin kristittynä kokea Pyhän Hengen voimaa. On paljon masentuneita, jotka tarvitsisivat saman voiman. Tällä voimalla olen noussut mielenterveysongelmista todelliseen elämään, Mervi Juuri kertoo.

 

Ylös