”Tuki ei ole myöhäistä, kun nuoria aikuisia autetaan välttämään eläkeputki” – terapeutti ja sote-yrittäjä Terhi Lehtinen toivoo yksilön ääreen pysähtymistä

3.5.2021 klo 10:27 KD toimii Samuli Rissanen

Kouvolan Korialla asuvalle terapeutti ja yrittäjä Terhi Lehtiselle politiikka on uusi aluevaltaus.

– Asiantuntijuuteni fokusoituu mielenterveys- ja päihdepalveluiden tuottamiseen ja asiakkaille laadukkaan avun tarjoamiseen, hän kertoo.

Kristillisdemokraattien listalta Kouvolan valtuustoon tähtää sosiaali- ja terveysalan yrittäjä ja terapeutti Terhi Lehtinen, 43, jonka vaaliteematkin liittyvät sosiaali- ja terveysalaan.

Kotikaupungissaan hän haluaa olla tuottamassa asiakkaille laadukkaita, yksilöä kunnioittavia palveluita. Päätökset tulee tehdä asiakaslähtöisesti.

– Kun panostamme perheiden hyvinvointiin ja sitä kautta lasten turvallisuuden tunteen kasvuun, saamme tulevaisuudessa nähdä hyvinvoivia, työkykyisiä aikuisia, jotka kykenevät yhdessä rakentamaan toimivaa kokonaisuutta, hän muistuttaa.

Tavoitteena onkin yksilön ääreen pysähtymisen ja muutosjohtamisen asiakkaan näkökulmasta käsin. Lehtinen arvioi, että tällä hetkellä sosiaali- ja terveysala sekä sen tuottamat palvelut ovat asiakkaalle melkoinen viidakko, jossa korkeasti koulutetut ja hyväosaiset osaavat sukkuloida järjestelmässä omaksi edukseen.

– Heillä on usein myös työterveyshuollon kautta palvelut käytettävissä tai vakuutusyhtiöiden mahdollistamat yksityiset sairaanhoitopalvelut saatavilla.

Lehtisen johtamassa hoitokoti Tulevaisuuden Portissa tarjotaan mielenterveyskuntoutujille tehostettua palveluasumista, tuettua asumista sekä erilaisia terapiapalveluita. Hän on työskennellyt Tulevaisuuden Portissa sen perustamisesta eli lähtien, aluksi vastaavana hoitajana ja tällä hetkellä yrittäjänä sekä vastaavana johtajana.

Hoitokodin rinnalla toimii One Big Family ry, joka pyörittää kahvila ja toimintakeskus Kulmakiveä Kouvolan keskustassa. Sen kautta tarjotaan muun muassa  kuntouttavaa työtoimintaa sekä lastensuojelun ammatillista tukihenkilötoimintaa.

– Lisäksi meillä erilaisia kristillisiä koulutus- ja varustamispäiviä sekä nuorille matalan kynnyksen toimintaa, hän sanoo.

Haluamme, ettei meitä ohjaa pelko, vaan uskon kautta toimiva johdatus ja viisaus

Lehtinen muistuttaa, että tuki ei ole myöhäistä silloinkaan, kun nuoria aikuisia autetaan välttämään eläkeputki ja siirtymään luottavaisin mielin työelämää kohti, elämän haasteista huolimatta. Tukiverkostot ovat hänen mukaansa tärkeitä.

– Yhteisöjen merkitys ja ihmisen mahdollisuus olla osallisena pysyvään verkostoon, luo voimavaroja sekä jokaisen elämään arvon tuntua.

Korona-aika ei suoranaisesti ole vaikuttanut Hoitokoti Tulevaisuuden Portin toimintaan asiakkaiden määrän suhteen. Sen sijaan hoidon laadusta on toiminnan osalta jouduttu tinkimään turvallisuussyistä ja toiminta on keskittynyt enimmäkseen lähiympäristöön.

Vaikutukset ovat näkyneet enemmän One Big Familyn toiminnassa, sillä keväällä 2020 kuntouttava työtoiminta ensin keskeytettiin, mutta melko pian huomattiin, ettei sosiaalipalvelua voi asiakkailta kyseisillä rajoitteilla lopettaa. Toiminta aloitettiinkin uudelleen, mutta rajoitetusti, sillä osa toiminnasta on kytkeytynyt kahvilapalveluihin ja kahvilat on pidetty koko kevään suljettuina, samoin kuin tänä keväänä.

– Käytännön järjestelyjen ohella on täytynyt perehtyä tarkasti sääntöihin ja selvittää, mikä toiminta on sallittua ja mitä toimintaa rajoitteet todellisuudessa koskevat. Niin hoitokodin kuin Kulmakiven asiakkaille pysyvyyden ja rauhallisen tilan luominen ovat olleet keskiössä vaikeista olosuhteista huolimatta.

– Koska voimavaramme on järkähtämätön usko ja turva Jeesuksessa, haluamme, ettei meitä ohjaa pelko, vaan uskon kautta toimiva johdatus ja viisaus, Lehtinen sanoo.

Terhi Lehtinen

– Kotipaikka Koria, Kouvola

– 43-vuotias sosiaali- ja terveysalan yrittäjä, Hoitokoti Tulevaisuuden Portin vastaava johtaja.

– Terveydenhoitaja ja psykiatriaan syventänyt sairaanhoitaja. Vuonna 2016 valmistui ratkaisukeskeiseksi terapeutiksi ja opiskelee parhaillaan YAMK-tutkintoa sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen.
 
– Perheeseen kuuluu aviomies ja kolme aikuisuuden kynnyksellä olevaa nuorta miestä.

– Harrastaa koirien kanssa lenkkeily, ratsastusta, kangoo jumpsia ja perheen kanssa tehtyjä reissuja kuten laskettelumatkoja 

Ylös