Kristillisdemokraatit on mukana Kokoomuksen välikysymyksessä hallituksen puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä

4.5.2021 klo 19:41 Politiikka Samuli Rissanen

Myös kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on huolissaan Suomen rajusta velkaantumisesta ja pettynyt hallituksen puoliväliriihen laihoihin talous- ja työllisyyspäätöksiin.

Kristillsidemokraatit on päättänyt yhtyä Kokoomuksen välikysymykseen hallituksen puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä.

Kokoomus kertoi eilen aikeistaan jättää välikysymyksen hallituksen kehysriihipäätöksistä. Kokoomusta hiertää velkaantuminen ja menokehyksistä luopuminen.

Myös Liike Nyt on mukana välikysymyksessä.

Hallitus ehdottaa Suomen pelastamiseksi lisää velkaa ja veronkorotuksia; samalla paljon kaivatut työllisyyspäätökset jäivät jälleen tekemättä

Kristillisdemokraattien kansanedustajat yhtyvät välikysymykseen sen vuoksi, että hallitus ei ole palaamassa menokuriin toisin kuin pääministeri Marin antoi ymmärtää vielä helmikuussa.

– Sen sijaan hallitus ehdottaa Suomen pelastamiseksi lisää velkaa ja veronkorotuksia; samalla paljon kaivatut työllisyyspäätökset jäivät jälleen tekemättä, kd-edustajat kertovat yhteisessä tiedotteessaan.

Esimerkiksi valtionvarainministeriö on arvioinut, että hallituksen työllisyystoimien työllisyysvaikutukset ovat vain neljännes hallituksen ilmoittamasta.

Kristillisdemokraatit on tarjonnut hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja.

Siinä keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille, yrittäjätili sekä lapsivähennyksen palautus ja kotitalousvähennyksen korotus, polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus.

Kristillisdemokraattien mielestä on kestämätöntä, että Marinin hallitus on jättämässä tuleville hallituksille kaikki keskeiset talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville sukupolville jättivelat.

– Suomen kansantalouden perusongelma on julkisen talouden kroonistunut alijäämä. Väestön ikääntymiseen liittyvät julkiset menot ovat joka tapauksessa kasvamassa, mikä varmistaa alijäämien kasvun. Tähän perusongelmaan kehysbudjetti ei tuo mitään vastauksia, kd-edustajat arvioivat.

 

Ylös