”Kaikkien aikojen kallein kuntavaalikampanja” – Kristillisdemokraatit muistuttaa, että hallituksen ottamaa lisävelkaa maksavat tulevat sukupolvetkin

5.5.2021 klo 12:05 Eduskunta Samuli Rissanen

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää hallituksen kehysriihen tuloksia suorastaan vaarallisina.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kutsui kehysneuvottelujen tuloksia kaikkien aikojen kalleimmaksi kuntavaalikampanjaksi.

Kehyksistä luopuminen ja valtiovarainministerin poissaolo kehysriihen neuvotteluissa olivat Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon signaaleja, joiden vuoksi oppositio on päätynyt järeimpään aseeseensa eli välikysymykseen.

Oppositiopuoleista suurin eli perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä

Välikysymyksessä aloitteellisena toimi kokoomus, jonka puheenjohtaja pitää hallituksen kehysriihen tuloksia suorastaan vaarallisina.

– Nyt on valittu velkaantumisen tie ja eletään riskillä, Orpo totesi Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin yhteisen välikysymyksen tiedotustilaisuudessa.

Oppositiopuoleista suurin eli perussuomalaiset ei ole mukana välikysymyksessä.

Kristillisdemokraatteja tiedotustilaisuudessa edustanut Sari Tanus tulkitsi, että koko vihervasemmistohallituksella on menossa hullut päivät. Hänen mukaansa käynnissä vaikuttaa olevan kaikkien aikojen kallein kuntavaalikampanja.

– Hallituksen toimintaa seuratessa vaikuttaa siltä, että kaikki valtion ongelmat ratkaistaan ainoastaan lisävelkaa ottamalla. Kaikki vaikuttavat, välttämättömät työllisyystoimet ja taloutta tasapainottavat toimenpiteet on siirretty vuosilla eteenpäin, seuraaville hallituksille, Tanus sanoi.

Hän muistutti, että hallituksen tekemää lisävelkaa maksavat tulevaisuudessa lapsemme ja vielä lapsenlapsemmekin.

Hallitusohjelmassa kuitenkin luvattiin, ettei hallitus elä tulevien sukupolvien kustannuksella. Hallitus sitoutui 75 prosentin työllisyysasteeseen ja julkisen talouden tasapainoon vuoteen 2023 mennessä.

– Nämä olivat ilmeisesti vain ja ainoastaan lupauksia, Tanus totesi.

Hänen mukaansa hallituksen valitsema velkaantumisen tie tarkoittaa hyvinvointiyhteiskunnan romuttamista.

Välikysymys jätetään tänään eduskunnan keskuskansliaan ja se luetaan eduskunnan suuressa salissa torstaina kyselytunnin jälkeen.

Hallitus sai pitkäksi venyneet kehysriihineuvottelut päätökseen vajaa viikko sitten. Hallituksen kehysriihipäätöksen mukaisesti ensi vuonna valtion menot saavat ylittää hallitusneuvotteluissa sovitun menokehyksen 900 miljoonalla eurolla ja vielä vuonna 2023 500 miljoonalla eurolla. Menokehysten ylittämistä perustellaan välttämättömillä menoilla.

”Yhdessäkään yrityksessä ei päätösperusteisia työpaikkoja ole avoinna”

Kristillisdemokraatit vaatii hallitusta palaamaan menokehyksiin ja tekemään pikaisesti toimenpiteitä, joilla Suomeen saadaan uusia työpaikkoja ja velkakierre katkaistua.

– Pääministeri Marinin lanseeraama termi päätösperusteinen työpaikka kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta, mutta yhdessäkään yrityksessä ei tuollaisia päätösperusteisia työpaikkoja ole avoinna.

– Oikeat työpaikat syntyvät yrityksissä. Hallituksen tehtävänä on ainoastaan luoda yrityksille toimintaympäristö, jossa kannattaa investoida, kasvattaa yritystoimintaa ja synnyttää uusia työpaikkoja, Tanus muistutti.

KD on tarjonnut hallituksen käyttöön omaa jo viime syksynä laadittua kymmenen kohdan työllisyyspakettia ja kansalaisten ostovoimaa lisääviä ratkaisuja. Keskeisiä keinoja ovat muun muassa paikallisen sopimisen edistäminen, sosiaaliturvan uudistaminen, ansiosidonnaisen porrastaminen ja ulottaminen kaikille, joustava yrittäjätili sekä lapsivähennyksen palautus ja kotitalousvähennyksen korotus, polttoaineveron kevennys ja omaishoitajien verovapautus.

– Emme voi seurata sivusta, kun hallitus kasvattaa julkisia menoja, lisää velkaantumista, korottaa veroja ja lykkää kerran työllisyyttä parantavia uudistuksia eli romuttaa hyvinvointiyhteiskuntaa, Tanus muistutti.

Ylös