– Suomen on tuettava Israelin oikeutta olemassaoloon ja turvallisuuteen, Peter Östman vetoaa

11.5.2021 klo 18:28 Politiikka Samuli Rissanen

Lähi-idän rauha voidaan saavuttaa vain kahden osapuolen, Israelin ja palestiinalaisten välisillä neuvotteluilla, kansanedustaja ja eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistuttaa .

Östman vetoaa, että Suomi tukee Israelin oikeutta olemassaoloon ja turvallisuuteen.

– Osapuolia on kannustettava jatkamaan rauhanneuvotteluja ja pidättäytymään uusista väkivaltaisuuksista, hän sanoo.

Jerusalemin viime päivien levottomuuksia sanotaan pahimmiksi moneen vuoteen. Maan korkein oikeus on lykännyt palestiinalaisperheisiin kohdistuvan häätöuhkan käsittelyä, mutta levottomuuksien kerrotaan alkaneen Jerusalemin vanhassakaupungissa sijaitsevan temppelivuoren alueelta jo maanantaiaamuna.

Gazaa hallitseva, terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas on maanantain ja tiistain aikana ampunut yli 400 rakettia Israeliin.

Gazaa hallitseva, terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas on maanantain ja tiistain aikana ampunut yli 400 rakettia Israeliin.

Yli kahdeksankymmenen ihmisen sanotaan loukkaantuneen raketti-iskuissa, ja ainakin kaksi on menehtynyt. Israelin ilmavoimat ovat reagoineet rakettisateeseen laajamittaisilla iskuilla sotilaskohteisiinkohteisiin Gazassa. Yli 20 ihmisen kerrotaan kuolleen vastaiskuissa. Israelin puolustusvoimien (IDF) mukaan osa Gazassa menehtyneistä oli saanut osuman harhautuneista palestiinalaisten raketeista.

Suurimman osan surmatuista sanotaan olevan terroristeja. Hamasin poliittinen johtaja Fathi Hammad on avoimesti kehottanut arabeja ostamaan veitsiä ja katkaisemaan juutalaisten päät.

– Suomen tulisi huomioida, että ulkopuoliset kansat eivät pysty ratkaisemaan Israelin ja Palestiinan itsehallinnon välistä konfliktia, Östman muistuttaa.

Hänen mukaansa rauha voidaan saavuttaa vain kahden osapuolen, Israelin ja palestiinalaisten välisillä neuvotteluilla. Tämän periaatteen laiminlyönti rikkoisi kansainvälisiä, jo ratifioituja sopimuksia ja olisi myös kansainvälisen oikeuden vastaista. Oslon rauhansopimus korostaa, että osapuolten on neuvoteltava rauhan ehdoista, Jerusalemin asemasta, rajoista ja asuinalueista.

– Edellytys rauhan saavuttamiselle on myös, että naapurimaat hyväksyvät Israelin oikeuden olemassaoloon, Östman alleviivaa.

Ylös