”Omakotitaloalueen kylkeen nousee 16-kerroksisia taloja” – Antero Laukkanen toivoo Espoolta ryhtiliikettä kaavoittamiseen

15.5.2021 klo 08:36 Politiikka Samuli Rissanen

Antero Laukkanen haluaisi Espooseen ryhtiliikkeen, jotta pientaloalueet säilyisivät ja asukkaat saisivat sellaista asumista kuin toivovat.

Kansanedustaja Antero Laukkanen on Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen ja toiminut Espoon kaupunginvaltuutettuna jo parikymmentä vuotta, jona aikana on ehtinyt tapahtua paljon.

Välillä trendinä on ollut perheiden muuttaminen esimerkiksi radanvarsipaikkakunnille, välillä taas kerrostaloihin kaupunkikeskustoihin.

Laukkanen kertoo KD-Kompassi-ohjelmassa, miten hänen mielestään pääkaupunkiseutua pitäisi kehittää.

– Haluaisin nähdä sellaisen pääkaupunkiseudun, jossa on monipuolista asumista. Toivoisin myös että asuntojen käsittämättömälle hinnannousulle tulisi stoppi, jotta nuorten perheiden ei tarvitsisi kaikkia rahojaan käyttää pelkästään asumiseen, hän sanoo.

– Sijoittajat ostavat melkein kaikki tyhjillään olevat asunnot, joita löytyy.

Hän toivoisi, että pk-seudulla päästäisiin keskieurooppalaiseen malliin, jossa asuminen vie vain kohtuullisen osan tuloista.

Hintoja pitää korkeana valtava muuttoliike ja se, ettei tarjontaa ole riittävästi. Maan hinta muodostaa merkittävän osan asunnon hinnasta.

Lisäksi 1990-luvun puolivälissä tehtiin iso poliittinen virhe, kun vuokrasääntelystä luovuttiin.

– Sijoittajat ostavat melkein kaikki tyhjillään olevat asunnot, joita löytyy. Piensijoittajat voivat ostaa 10–20 asuntoa.

Yksi ratkaisu voisi olla, että seudun kaupungit perustaisivat oman rakennusyhtiön, kun kunnalla on kuitenkin monopoli kaavoituksessa.

– Tämä toisi tasapainoa kilpailutilanteeseen, Laukkanen arvioi.

Espoossa on kehittynyt yleinen sanonta, että ”kaupunki kuulee, mutta ei kuuntele”.

Laukkasen mukaan se tarkoittaa esimerkiksi asuntorakentamisen kohdalla sitä, että osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi kaavoitukseen on, mutta harvoin asukkaiden mielipiteet näkyvät lopputuloksessa.

– Itse olen sitä mieltä, että on kansantaloudellisesti järjetöntä rakentaa Suomi uudelleen kolmeen-neljään kasvukeskukseen.

– Meillä on toimivia pieniä kaupunkeja ja kyliä, joissa palvelut ovat hyvässä kunnossa. Niiden kehittämiseen tulisi panostaa.

Koronakin paljasti, että toiveet elämisen suhteen voivat muuttua: tälläkin hetkellä espoolaisia muuttaa muihin kehyskuntiin asumaan väljemmin.

– Veikkaan, että tulevaisuus on toisennäköinen kuin tällä hetkellä suurissa kaupungeissa kuvitellaan.

Laukkasen mukaan Espoossa vallitsee kaavoitukseen liittyvä ristiriita sen välillä, mitä asukkaat haluavat ja mitä kaupunki kaavoittaa.

– Omakotitaloalueen välittömään läheisyyteen rakennetaan 16-kerroksisia taloja, jotka muuttavat alueen koko luonteen. Tähän haluaisin tuoda ryhtiä, että pientaloalueet säilyisivät, hän sanoo.

Kuuntele koko Laukkasen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 15.5. klo 12.50.

Ylös