Miragha on selviytyjä – afgaanisuutari on Pietarsaaren KD-ehdokas

18.5.2021 klo 23:34 Henkilöt KD Lehti

Jos olet käynyt Pietarsaaren Prismassa, olet todennäköisesti kohdannut afgaanisuutarin ystävällisen katseen. Mutta kuka hän on ja miten hän on päätynyt tänne?

Nuorena opettajana Miragha Sediqi sai nähdä sodan tuhoavan maansa. Sukunsa kanssa hän pakeni, kuten niin monet muut afgaanit, 1980-luvun lopulla Iraniin.

Teheranissa hän ryhtyi rakentajaksi. Vähitellen hän oli palkannut epäviralliseen yritykseensä parikymmentä työntekijää.

– Me afgaanit emme saaneet sen paremmin oleskelulupaa kuin pakolaisstatustakaan, joten laillinen työskentely oli mahdotonta Iranissa.

Hän avioitui ja sai lasta. Kun vanhin lapsista tuli kouluikään, ei lapselle myönnetty koulupaikkaa, sillä paperittomien afgaanien syrjintä on laajalle levinnyttä Iranissa. Miragha, jonka mielestä koulutus on ensiarvoisen tärkeää, päätti 17 Iranin vuoden jälkeen jättää kotinsa. Lastensa tulevaisuuden vuoksi hän laittoi kaiken vaarallisen Eurooppaan suuntautuvan salakuljetusmatkan varaan.

Perillä Suomessa Sediqin perhe sai uuden alun Pietarsaaressa, joka on melkoinen vastakohta monimiljoonaiselle Teheranille. Miragha, joka piti maan kielen oppimista tärkeänä, opetteli ensin suomea ja sen jälkeen ruotsia.

Pietarsaaressa asumiensa 12 vuoden aikana hän on luultavasti ehtinyt harjoittaa useampaa ammattia kuin useimmat koko elämänsä aikana, mutta myös kokea miltä tuntuu olla työtä vailla.

– Maan kielen osaaminen on avain kaikkiin mahdollisuuksiin, sen jälkeen kaikki on omissa käsissäni.

Pietarsaaressa asumiensa 12 vuoden aikana hän on luultavasti ehtinyt harjoittaa useampaa ammattia kuin useimmat koko elämänsä aikana, mutta myös kokea miltä tuntuu olla työtä vailla. Hän kouluttautui tulkiksi, mutta jonkin ajan kuluttua toimeksiannot hiipuivat. Hän on toiminut kotikielen opettajana kaupungin kouluissa, ajanut taksia ja työskennellyt vaneritehtaassa.

Miraghalle tarjoutui 2019 mahdollisuus ottaa haltuun suutarinliike.

– Yrittäjyys onkin minulle sopiva ala.

Hän on kehittänyt toimintaa ja ostanut uusia koneita. Hän tarjoaa avain- ja kylttipalveluja, ja  korjaa pietarsaarelaisten kenkiä.

– Olen ylpeä työstäni ja osaamisestani, hän sanoo hymyillen.

Hän on hyvin kiitollinen kaikesta siitä avusta jota hän sai Concordialta, pankilta sekä yrittäjän starttirahasta.

– Mutta lisäksi itsellä täytyy olla rohkeutta panostaa.

Miragha arvostaa mukavia pietarsaarelaisia, hän muistaa perheensä saaman hyvän vastaanoton. Hän haluaakin nostaa esiin erityisesti ystäväperhetoiminnan merkityksen kotouttamisessa.

– Pakomatkalle lähtevä menettää koko sukunsa yhteenkuuluvuuden. On tärkeää kohdata joku, joka välittää ja myös selittää, miten uusi yhteiskunta toimii.

Pakomatkalle lähtevä menettää koko sukunsa yhteenkuuluvuuden. On tärkeää kohdata joku, joka välittää ja myös selittää, miten uusi yhteiskunta toimii.

Miragha haluaa rohkaista kantasuomalaisia olemaan odottamatta maahanmuuttajalta avun- tai neuvonpyyntöä.

– Jos sinulla on mielipide, sano se suoraan! Monen meidän kulttuuristamme tulevan on vaikea pyytää apua. Te voitte opastaa ystävinä.

Hän itse toimii tämän ohjeensa mukaan ja rohkaisee usein tapaamiaan maahanmuuttajia opiskelemaan kieltä ja kouluttautumaan. Tämä on myös yksi niistä syistä joiden vuoksi hän on asettunut ehdokkaaksi kesän kunnallisvaaleissa.

– Minulle ihmisten luottamuksen saaminen on tärkeää. Haluan toimia yhteiskunnan hyväksi ja käyttää ideoitani ja kykyjäni vaikuttamiseen, Miragha vakuuttaa.

Miragha Sediqi
KD-ehdokkaana Pietarsaaressa, numerolla 38

Teksti: Daniel Tunér
Käännös ruotsista suomeksi: Pirkko Rantanen
Ylös