Karlssonin alikulku – Pitkään hautunut idea toteutui syksyllä 2020

19.5.2021 klo 21:43 Henkilöt KD Lehti

Markus Karlsson kamppaili Permon kaupunginosayhdistyksen kanssa pitkään siitä, että Pietarsaaren keskustaan pääsisi nopeasti ja helposti alikulkukäytävää pitkin. Viime syksynä haave lopulta toteutui.

Kun uusi alikulkutie Siikaluodossa vihittiin käyttöön 30. lokakuuta 2020, toteutui vuosikymmenien mittainen suunnitelma. Yksi kaupungin kaikkien aikojen suurimmista infrahankkeista valmistui.

Alikulkutie helpottaa pääsyä keskustaan ​​itäisiltä alueilta ja se keventää huomattavasti liikennettä Framin risteyksessä.

Erityisen tyytyväinen pitkän taistelun tulokseen on Kristillisdemokraattien veteraanipoliitikko Markus Karlsson, joka aloitti poliittisen uransa vuonna 1969 Pietarsaaren kaupunginvaltuustossa. Hän istui valtuustossa reilut 48 vuotta.

Kun Karlsson kerran kertoi tuttavalleen monista pitkänmatkan juoksuistaan, hän ei saanut kovin suurta sympatiaa. Vastaus kuului: ”100 maratonia ei ole mitään verrattuna 50 vuoteen valtuustossa!”

1970-luvulla Markus Karlsson perusti yhdessä poliitikkokaverinsa Alf Stenvikin kanssa Permon kaupunginosayhdistyksen.

– Meillä oli aktiivinen yhdistys, joka piti kokouksia Ruusulehdon koulussa muutaman kerran vuodessa, Karlsson muistelee.

”Karlssonin ikioma tunneli” helpottaa keskustaan pääsemistä.

– Kutsuimme usein kaupungin virkamiehiä kokouksiin kuuntelemaan tarpeitamme.

Tapaamisissa tuli aina esille rautatie sekä yhteys Permon ja kaupungin keskustan välillä.

– Kun soitimme rautatiehallitukselle ja kerroimme huolemme, saimme vastauksen, että se on kunnan asia.

Karlsson kertoo tilanteesta, jossa pelko oli todella perusteltu. Joskus rautatieasemalla saattoi seistä kaksi pitkää junaa. Jotta pääsisivät lyhyintä reittiä keskustaan, saattoivat sekä nuoret että vanhat ryömiä vaunujen välistä ja jopa vaunujen alta.

– Joskus nähtiin äitien yrittävän päästä radan yli lastenvaunuineen, jopa hyväntahtoisten rautatieläisten avustuksella.

Kaupunkiosayhdistys järjesti myös talkoita, joissa siivottiin lähistöä ja korjattiin luistinrataa ja jalkapallokenttää.

– Teimme työtä saadaksemme kadut päällystettyä ja jopa järjestimme kaupunginosien väliset jalkapallon mestaruuskilpailut nuorille.

Markus Karlssonin aktiivisuuden seurauksena silloinen kaupunginarkkitehti Ilmari Heinonen loi ilmaisun Karlssons undergång. Itse asiassa ilmaus oli alussa hieman pidempi, eli Markus Karlssons personliga undergång.

Koska on haaste kääntää sanonta suomeksi mainittakoon, että Markus on luvannut 50 euron palkkion sille, joka keksii nerokkaan ilmauksen suomeksi.

Teksti: Kurt Hellstrand

Nimiehdotus:

”Karlssonin ikioma tunneli” on KD-Lehden ehdotus käännökseksi Karlssons undergång -ilmaisulle.

Ylös