– Tuulivoima voi joutua Suomessakin vastatuuleen, mikäli maisemahaitoista ei voi hakea korvausta, Päivi Räsänen ja Peter Östman muistuttavat

19.5.2021 klo 13:47 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Peter Östman ja Päivi Räsänen ovat jättäneet hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa pyydetään selvittämään, tulisiko tuulivoimaloiden maisemahaitoille rakentaa kansallinen korvausmenettely.

– Useiden maanomistajien, asukkaiden ja kesäasukkaiden omaisuuden taloudelliset, viihtyvyys- ja virkistysarvot kärsivät, kun taas tuulivoimayhtiöt omistajineen saavat oikeuden maiseman pilaamiseen elinkeinotoimintaa varten ilman korvausvelvollisuutta, Östman ja Räsänen arvioivat kysymyksessään.

– Jokainen helsinkiläinen voi miettiä, miltä tuulivoimapuisto Suomenlinnan edustalla näyttäisi

He muistuttavat, että uutta tuulivoimaa rakennetaan tulevaisuudessa myös saariston läheisyyteen ja muihin paikkoihin, missä ne näkyvät kauas.

– Jokainen helsinkiläinen voi miettiä, miltä tuulivoimapuisto Suomenlinnan edustalla näyttäisi,  Peter Östman sanoo.

Asukkaat voivat kokea tilanteen epäoikeudenmukaisena myös siksi, että monessa kunnassa samoilla alueilla, joille saa rakentaa suuria tuulivoimapuistoja, ollaan erittäin tarkkoja siitä, miten kaukana rannasta ja minkä korkuisina kesämökkejä tai niiden terasseja saa rakentaa.

– Riskinä on, että tuulivoimarakentaminen joutuu vastatuuleen, mikäli paikalliset asukkaat kokevat, että maisemahaittoihin ei kiinnitetä riittävää huomiota, Päivi Räsänen huomauttaa.

Ylös