Nuorten katuväkivallasta tuli eduskunnan kyselytunnin pääaihe – Sari Essayah kaipaa lastensuojeluun lisää erityisen huolenpidon paikkoja

20.5.2021 klo 16:49 Eduskunta Samuli Rissanen

EHO-tasoisesti resursoituja kriisi- ja erityisyksikköpaikkoja ei ole Sari Essayah’n mukaan riittävästi tarpeeseen nähden.

Eduskunnan torstaisella kyselytunnilla puhuttaa erityisesti nuorten katuväkivalta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että lasten päihde- tai rikoskierre sekä vakava itsetuhoinen käyttäytyminen on saatava  loppumaan, olipa sitten kyse maahanmuuttajataustaisesta tai kantasuomalaisesta lapsesta tai nuoresta.

Tällä hetkellä Suomessa on käytössä niin sanottu EHO-menetelmä eli erityisen huolenpidon paikat lastensuojelussa.

– Näihin paikkoihin on 1-2 kuukauden jonot.

– Näihin paikkoihin on 1-2 kuukauden jonot. Monesti tilanne on sellainen, johon pitäisi pystyä puuttumaan välittömästi, Essayah muistutti.

Hän kysyi, mitä hallitus aikoo tehdä, että erityisen huolenpidon yksiköihin saadaan lyhyemmät jonotusajat ja että näiden nuorten elämäntilanteeseen voidaan välittömästi puuttua.

– Heistä monet ovat alaikäisiä eivätkä vielä rikosoikeudellisessa vastuussa. Kuitenkin tämä tilanne on vaarallinen heille itselleen ja muille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru muistutti, että lastensuojelussa on tällä hetkellä kova paine.

– Esitämme budjettiriiheen parannuksia koko kokonaisuuteen, sekä erityisen huolenpidon lasten osalta, ammattilaisten määrän, työn järjestämisen ja resurssien osalta. Kyse on tietenkin rahasta, mutta yhteiskunta ei kestä pitkällä aikavälillä,  mikäli näitä asioita ei pyritä hoitamaan paremmin.

Ylös