Vanhustenhoidon nostamiseksi pohjoismaiselle tasolle olisi tarvittu yksi miljardi, Sari Tanus muistuttaa

20.5.2021 klo 17:21 Eduskunta Samuli Rissanen

Vanhustenhoidon tilanne on edelleen huono Suomessa, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla.

Hoivan nostamiseksi pohjoismaiselle tasolle olisi vaadittu yksi miljardi euroa lisää.

Kauan odotettu esitys vanhusasiainvaltuutetun virasta saatiin kuitenkin viimein tänään.

– KD Naiset kampanjoi sen puolesta kiivaasti reilut kaksi vuotta sitten keräten kymmeniä tuhansia nimiä (kansalaisaloitteeseen) ja saivat kannatusta yli puoluerajojen, Tanus kertoi.

Hoitajamitoituskin saatiin, mutta rahaa sen toteuttamiseen ei hallituksen budjetista löytynyt.

– Olisi tarvittu yksi miljardi euroa, jotta päästäisiin muiden pohjoismaiden tasolle. Niin kuin yhdessä tässä salissa pari vuotta sitten totesimme, Tanus sanoi.

Hän muistuttaa, että rahaa muualle on kyllä riittänyt: Esimerkiksi elpymispaketin hyväksymisen myötä otetaan miljarditolkulla lisävelkaa muiden auttamiseksi.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, miten selitätte näitä arvovalintoja ja miksi vanhustenhoitoon ei riittävää rahoitusta löytynyt, mutta moneen muuhun asiaan sitä näyttää nyt löytyvän?

Kissojen ja koirien kanssa kammattiin, jotta rahoitus riittäisi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru mukaan on tehty erittäin paljon työtä sen eteen, että hoitamitoitus pystyttiin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa ylipäänsä antamaan.

– Siinä haettiin todella paljon rahoitusta. Kissojen ja koirien kanssa kammattiin, jotta rahoitus riittäisi.

Kiurun  mielestä mitoitukselle varattiin hyvin reilu osuus valtionosuuksina, jotta se todella toteutuisi. Hän muistutti myös, että aikaisemmilla hallituskausilla vanhustenhoidosta on pikemminkin säästetty osana talouden vakautustoimia.

Nyt on toisin.

– Sosiaali- ja terveydenhuollosta ei ole leikattu latinkiakaan. Siinä arvovalintaa, ministeri vastasi.

 

 

Ylös