Eduskunnassa kuuma kevät

22.5.2021 klo 09:26 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 nähtiin poikkeuksellinen tilanne eduskuntapolitiikassa. Muut aiheet siirtyivät kuin yhteisestä sopimuksesta syrjään ja jopa välikysymys vedettiin pois. Suomalaiset kiittivät alussa pitkään pääministerin rauhoittelevia julkisia esiintymisiä, ja hallituksen koronatoimet saivat hyviä arvosanoja.

Toisesta koronakeväästä on tullut kovin toisenlainen. Niiden joukko, jotka pitävät hallituksen koronanhallintaa onnistuneena, pienenee kaiken aikaa, kun taas kritiikki Marinia, Kiurua ja muitakin ministereitä kohtaan kovenee.

Eduskunnassa kuumeni. Siellä nähtiin näytelmä, jollaiselle pitää hakea vertailukohtaa loppuvuoden 1994 jarrutuskeskustelusta. Silloin eduskunnan äänestystä Suomen liittymisestä Euroopan unioniin pyrittiin puhemaratonein lykkäämään niin, että Ruotsissa ehdittäisiin ensin järjestää oma EU-kansanäänestys.

Kohtalokasta kylläkin, että myös nyt EU aiheutti ylikuumenemisen. Jättimäisen EU-elpymispaketin – jota siis myös KD johdonmukaisesti vastusti – hyväksymisen käsittely loihti esiin perussuomalaisten performanssin.

Jättimäisen EU-elpymispaketin – jota siis myös KD johdonmukaisesti vastusti – hyväksymisen käsittely loihti esiin perussuomalaisten performanssin.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä oli toki alusta lähtien äänestämässä EU-elpymispakettia vastaan, mutta ei silti lähtenyt vahvistamaan perussuomalaisten yötä-päivää jatkunutta näytöstä. Puolueen puheenjohtajan Sari Essayah’n mukaan kansanedustajan rajoittamattoman puheoikeuden epäviisas käyttäminen voi johtaa päinvastaiseen tulokseen. Hän muistutti elpymispaketin kaatamisen itsessään olevan niin tärkeä päämäärä, ettei sitä saisi vaarantaa millään.

Eduskunnassa poreilee, kuplii ja ylikiehuu, mutta samaan aikaan kuntavaalikampanja on käytävä sulassa sovussa. Monissa kunnissa puolueet tarvitsevat tukea toisiltaan. KD on solminut lukuisia vaaliliittoja. Ehdokkaiden on tultava toimeen sekä kilpakumppaniensa että toisten puolueiden ehdokkaiden kanssa. Sitä juuri on kuntapäättäminenkin: on kyettävä yhteistyöhön, jotta päätökset saadaan maaliin.

Ylös