”Emme voi katsoa vierestä, kun hallitus runnoo väkisin uudistusta” – Oppositiopuolueet jättivät yhteisen sote-välikysymyksen eduskuntaan

25.5.2021 klo 12:52 Eduskunta Samuli Rissanen

Oppositiopuolueet Kokoomus, Perussuomalaiset, Kristillisdemokraatit ja Liike nyt ovat tänään jättäneet eduskunnan keskuskansliaan yhteisen välikysymyksen hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta.

Puolueiden mukaan hallituksen sote-uudistus ei kykene vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin: se ei paranna ihmisten hoitoonpääsyä eikä hillitse sote-palvelujen kustannusten kasvua.

Oppositiopuolueet ovat huolissaan myös siitä, millaiset vaikutukset hallituksen maakuntamallilla on kaupungeille ja kunnille.

– Emme voi katsoa vierestä, kun hallitus runnoo eteenpäin uudistusta

– Emme voi katsoa vierestä, kun hallitus runnoo eteenpäin uudistusta, joka ei tuo parannusta nykytilaan. Kaiken lisäksi hallitus uhkaa romuttaa kuntien ja kaupunkien talouden ja investointikyvyn,  Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio arvioi, että julkisen talouden kantokyky ei parane vaikka vasemmisto loisi uutta hallintoa ja keskusta saisi maakunnat, joissa valta viedään pikkukunnilta.

– Käytännössä esitetyn sote-mallin rahoitus todennäköisesti pyritään kattamaan uudella maakuntaverolla. Julkinen talous ei parane veroja lisäämällä, vaan veroja vähentämällä ja siten turvaamalla työn- ja yrittämisen kannattavuus, hän sanoo.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsäsen mielestä sote-uudistusta kyllä tarvitaan, mutta ei sellaista, joka ei toteuta uudistukselle asetettuja tavoitteita.

– Nyt Marinin malli jopa uhkaa rikkoa nekin osat, jotka toimivat tällä hetkellä hyvin, kuten laaja kumppanuus julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä. Suurin ongelma on rahoitusmalli, joka ei tuo kestävyyttä turvaamaan tulevaisuuden tasavertaiset palvelut, hän muistuttaa.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo mukaan nyt keskitytään vääriin asioihin ja sillä tätä ongelmaa ei ratkaista.

– Meidän pitää tulevaisuudessa päättää priorisoimmeko teihin, asumistukiin vai terveydenhuoltoon, kun väki vanhenee.

Ylös