Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi – ”Etenkin nyt korona-aikana kannattaa hyödyntää ennakkoäänestystä”

26.5.2021 klo 11:47 Kotimaa Merja Eräpolku

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään keskiviikkona 26.5. ja jatkuu 8.6. asti. Tänä aikana voi äänestää missä tahansa Suomen ennakkoäänestyspaikassa. Myös drive-in-äänestyspaikkoja on avattu perinteisten vaalihuoneistojen ohelle ympäri Suomea.

– Etenkin nyt korona-aikana kannattaa hyödyntää ennakkoäänestystä ja käydä muulloin kuin ruuhka-aikana äänestämässä. Kannattaa suositella ennakkoäänestystä myös kaikille ystäville ja muille äänestäjille, muistuttaa KD:n järjestöpäällikkö Mikko Rekimies.

Ennakkoäänestyksessä pitää mukana olla henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 13.6. klo 9-20 voi äänestää vain omassa äänestyspaikassa, mikä mainitaan äänestäjän postitse saamassa ilmoituskortissa. Äänestämään mennessä pitää mukana olla henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

– Kannattaa muistaa myös kotiäänestysmahdollisuus.

Henkilö saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.

Äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle viimeistään tiistaina 1.6. ennen kello 16. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.

Kuntavaaleissa on ehdolla yli 30 000 ehdokasta. KD:n nimeämiä ehdokkaita on 1945, jotka löytyvät 235 kunnasta. Kaikki KD:n ehdokkaat numeroineen löytyvät kunnittain vaaligalleriasta .

– Facebookissa kannattaa käydä jakamassa, tykkäämässä ja kommentoimassa KD:n julkaisuja ja saada täten ehdokkaille ja koko KD:lle lisää näkyvyyttä, Rekimies muistuttaa.

 

 

Ylös