KD Nuorten Annika Lyytikäinen toivoo käytännönläheistä politiikkaa kestävältä arvopohjalta

1.6.2021 klo 16:40 Henkilöt Merja Eräpolku

KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen, 25, on seurannut KD-puoluetta pienestä pitäen. Ehdokkuus kuntavaaleissa on luonnollinen askel eteenpäin.
– Minuun KD:ssa kolahtaa eniten se, että puolue tekee käytännönläheistä politiikkaa kestävällä arvopohjaa, jossa aidosti tavoitellaan yhteistä hyvää. KD ei ole tietyn eturyhmän puolue, vaan haluaa luoda arvokkaampaa arkea jokaiselle.

Kotikaupunki Kouvolan elinvoima on ollut kauppatieteitä ja musiikkia opiskelevalle Annika Lyytikäiselle tärkeä asia.
– Yläasteella pyöritimme vuoden ajan luokkakavereiden kanssa nuorille suunnattua etukorttia Kymenlaakson kivijalkaliikkeisiin.
– Vireä ja persoonallinen kaupunki, jossa on hyvä yrittää, on edelleen yksi minulle tärkeimmistä asioista paikallispolitiikassa.
– Kouvolan muuttotappio on saatava kuriin. Näen, että kaupungilla on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia: hyvä logistinen sijainti niin henkilöiden kuin tuotteiden liikkumiselle, pääkaupunkiseudun läheisyys ja monipuolinen koulutusverkosto ovat jo olemassa, mutta eivät yksin tuota kaivattua muutosta.

Kaksikielinen Lyytikäinen on myös Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajiston jäsen.
– Politiikan, opintojen ja musiikkialan siviilitöiden ohella en ehdi pahemmin harrastaa, mutta kun se taas on mahdollista, suuntaan mielelläni kulttuuri- ja urheilutapahtumiin, kahden alan kandidaatin tutkinnon suorittanut Lyytikäinen kertoo.

Mikael Plomp, 21, on viimeisen vuoden tradenomiopiskelija Vaasan Ammattikorkeakoulusta.
–  Haluan olla rakentamassa KD:sta puoluetta, joka välittää yhteiskunnan hyvinvoinnista myös tulevaisuutta ajatellen. Järkevällä sukupolvien rajat ylittävällä politiikalla tulevaisuuden KD saa kannatusta myös kaukaa seurakuntien ulkopuolelta.
– Sukupolvirajat ylittävällä politiikalla tarkoitan päätöksentekoa, joka kantaa pitkälle. Emme voi elää jatkuvasti yli rajojen nostaen taakkaa tuleville sukupolville.

Plomp muistuttaa, että päätöksenteossa on otettava aina huomioon vaikutukset kymmenien vuosien aikavälillä.
– Väestöpyramidi on vinksallaan, eikä helppoa ratkaisua ole näkyvissä. On aika siirtyä todellisuuteen ja elää varojemme mukaisesti, jotta myös lapsillamme olisi samat mahdollisuudet kuin mitä itse olemme saaneet.

– Tärkeimpinä KD:n arvoista pidän perhe- ja yrittäjäkeskeisyyttä, kertoo KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja ja YEPP-edustaja, joka toimii myös Vaasan nuorisopiirin vetäjänä.
Vaasalaisen Mikael Plompin omaan perheeseen kuuluu vaimo sekä vuoden ikäinen koiranpentu. Hän harrastaa frisbeegolfia ja kalastuksesta.

– Lähdin ehdokkaaksi, sillä en vain olla sivusta seuraajana. Uskon kristillisdemokratian omaavan parhaat rakennusaineet ja työkalut sen toteuttamiseen, kertoo KD Nuorten 1. varapuheenjohtaja Ami Rinta-Valkama, 23.

– Unelmani on nähdä KD-puolue, joka ei jää marginaaliin. Tärkeimpiä KD:n periaatteita minulle on perheystävällisyys. Perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, josta hyvinvointimme kumpuaa. Puolueemme on pitänyt tämän kirkkaana päätöstensä tausta-ajatuksena ja arvostan sitä erityisesti, sanoo Tampereen Amurissa aviomiehensä kanssa asuva Rinta-Valkama.
– Tärkeimpiä tavoitteitani on yrittäjämyönteisemmän Tampereen luominen, nuorten pahoinvoinnin vähentäminen ja perheiden tukeminen. Kokonaisvaltaisesti haluan olla edistämässä kestävää ja tulevaisuuteen suuntaavaa talouspolitiikkaa, jossa ongelmiin pyritään puuttumaan ennaltaehkäisevästi, eikä ainoastaan viimesijaisin toimin.

Nuorten mielenterveyspalvelut pitäisi saada paremmalle tolalle.
– Tällä hetkellä esimerkiksi koulupsykologeja ja -kuraattoreita on aivan liian vähän. Samoin terapiatakuu on toteutettava mahdollisimman pian. Jos nuorten pahoinvointiin ei puututa ajoissa, ongelmat tulevat ainoastaan kertautumaan ja kustantamaan yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin panostus ennaltaehkäiseviin mielenterveyspalveluihin.

Oikeustieteitä opiskeleva Rinta-Valkama toimii myös KD Nuorten Pirkanmaan piirin puheenjohtajana ja ”ukkopiirin” hallituksessa.

Helsingin Vallilassa asuva kätilöopiskelija Venla Keltto, 21, on saanut kosketusta politiikkaan parin vuoden ajan. Nyt hän lähti ehdokkaaksi.
– Olin joskus haaveillut poliittisesta vaikuttamisesta, ja nyt siihen tuli oiva tilaisuus. Ei tähän loppujen lopuksi tarvita paljoa muuta kuin halu vaikuttaa.

– Haluan olla rakentamassa nuorekasta, perhemyönteistä, luontoystävällistä ja yksilöiden valinnanvapautta kunnioittavaa puoluetta. KD on perheiden puolella, mikä on yksi minulle tärkeimmistä puolueen arvoista. Yksilön hyvinvoinnin pohja rakentuu lapsuudesta asti.

Kelton tärkeimmät poliittiset tavoitteet ovat perheiden kokonaisvaltainen hyvinvointi, kaksikielisyyden säilyttäminen, ikäihmisten hoidon kehittäminen ja edullisen asumisen mahdollistaminen.

– Kulunut vuosi on tuonut lisähaasteita ihmisten hyvinvointiin, ja yksinäisyys on lisääntynyt. Varsinkin nuorten pahoinvointi huolestuttaa. Terapiapalveluita tulisi tarjota yhä enemmän myös vanhemmille. Myös varhaiskasvatuksen eri muotoja tulisi kehittää, sillä suuret päiväkotiryhmät eivät pakosta sovi kaikille, sanoo aiemmin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi valmistunut Keltto.

Ylös