Sari Essayah’n mielestä pieneen Suomeen ei missään tapauksessa tarvita 21 hyvinvointialuetta Helsinki-Uusimaa-ratkaisulla höystettynä

1.6.2021 klo 17:03 Eduskunta Samuli Rissanen

– Kristillisdemokraattien mielestä pieneen Suomeen ei missään nimessä tarvittaisi 21 sote-aluetta Helsinki-Uusimaa-ratkaisulla höystettynä, Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa, että kuntia laajemmat hartiat tarvitaan, mutta pieneen Suomeen ei missään nimessä tarvita  21:tä hyvinvointialuetta ja sen lisäksi Uusimaa—Helsinki-ratkaisua, jossa tämä sosiaali- ja terveyspalveluitten integraatio ei tosiasiallisesti toteudu.

– Kolmannes kansalaisista jää tämän integraation ulkopuolelle

– Kolmannes kansalaisista jää tämän integraation ulkopuolelle, Essayah muistutti hallitusta sotea koskevassa välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

Lisäksi hallituksen mallissa on vakavia ongelmia rahoituksen suhteen, ja sitä paikatakseen hallitus on lähtenyt ajamaan maakuntaveroa soten kylkeen.

Essayah’n mielestä hallitus tuntuu silti olevan keskenäänkin erimielinen siitä, pitäisikö maakuntavero toteuttaa vaiko ei. Maakuntavero tulisi hänen mukaansa entisestään eriyttämään Suomen alueita toisistaan ja lisäämään verorasitusta kansalaisille.

Essayah pohtii myös, millä tavalla hallitus aikoo huomioimaan omaishoidon rahoituksen sote-mallissaan.

– Onko sitä otettu laskelmissa huomioon, ja mitä tapahtuu meidän tuhansille omaishoitajille, jotka tekevät 24/7 pyyteetöntä työtä, hän kysyi.

Ylös