– Tuntuu absurdilta lahjoittaa miljardeja EU:n elvytykseen ja jättää samanaikaisesti elvyttämättä oman maan pahiten koronasta kärsiviä toimialoja, Sari Tanus sanoo

3.6.2021 klo 13:12 Eduskunta Samuli Rissanen

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan Mitta on täysi! -mielenilmaus täytti eduskuntatalon edustan Helsingissä tänään.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus kritisoi hallitusta kulttuuri- ja tapahtuma-alan heitteillejätöstä.

Korona-ajan suurimpiin kärsijöihin kuuluvat suomalaiset kulttuurin ja tapahtuma-alan yritykset, yhdistykset, ryhmät ja muut toimijat yhdistivät voimansa Mitta on täysi!– mielenilmauksessa eduskuntatalon portailla.

Mielenilmauksessa luovutettiin tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurviselle ja eduskuntaryhmille luovien alojen vaatimukset yhteisenä julkilausumana. Sen on allekirjoittanut 171 alan yhteisöä ja toimijaa.

Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on tuonut elämyksiä, väriä elämään

Julkilausumassa päättäjiä muistettiin siitä, että kulttuuriala on koronan myötä ajettu ahtaalle. Koronatuet ovat olleet riittämättömiä ja työn tekeminen on ollut mahdotonta rajoitusten vuoksi. Kuluneet 15 kuukautta ovat olleet alalle katastrofaalisia.

Mielenilmaukseen osallistujat olivat pukeutuneet mustaan ja pitivät mustia maskeja. Tilanteen mukaan oli pukeutunut myös kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus, joka toi väelle kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän terveiset.

– Olen pahoillani kaikkien teidän puolestanne, jotka olette joutuneet koronakriisin uhreiksi.
Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on tuonut elämyksiä, väriä elämään. Sen avulla olemme monina vaikeina aikoina jaksaneet ja nytkin odotamme teidän esille pääsyä, Tanus sanoi.

Hän muistutti, että korona on koetellut hyvin eri lailla suuren teatterin näyttelijää, kuin esimerkiksi freelancerina työskentelevää valomiestä. Erityisesti freelancerit ovat pudonneet syvään kuoppaan ja tukitoimet ovat olleet täysin riittämättömiä.

– On selvää, että niin freelancereiden kuin muidenkin kulttuurialan toimijoiden riittävät koronatuet tulee saada pikaisesti maksuun ja koko tapahtuma-alaa koskeva elvytyspaketti eduskunnan päätettäväksi.

Erilaiset tukimuodot pitäisikin pyrkiä räätälöimään kaikki toimijat erikseen huomioiden.

– Tällaista asiantuntemusta ei ministeriöistä ehkä valmiiksi löytynyt, mutta kentältä näkemystä ja  tietämystä olisi kyllä ollut käytettäväksi. Alan vaatimuslista on hyvin perusteltu ja siihen on helppo yhtyä, Tanus kertoi yleisölle.

Hän arvioi myös, että tapahtumien järjestäminen turvallisuusohjeistuksilla voidaan ja tulee avata pikaisesti, samaan tapaan kuin muukin yhteiskunta avautuu.

Kulttuurialan elvytyspaketti tarvitaan Tanuksen mukaan myös Suomen kulttuuritoimijoille.

– Näin oppositiosta katsoen tuntuu absurdilta lahjoittaa miljardeja EU:n elvytykseen ja jättää samanaikaisesti elvyttämättä oman maan pahiten koronasta kärsiviä toimialoja.

– Veikkauksen tukien suurten muutosten taitekohdassa tulee olla erittäin tarkkana, ettei järjestelmämuutoksen myötä aiheudu kulttuuritoimijoille perustavanlaatuisia haittoja.  Tukien suuruus tulee olla vakaa ja riittävällä tasolla.

Ylös