Eduskuntatalolle kootaan yhteiskristillistä #jumalansananvapaus-mielenilmausta sanan- ja uskonnonvapauden puolesta

9.6.2021 klo 08:59 Politiikka Samuli Rissanen

Helsinkiin kootaan #jumalansananvapaus-tapahtumaa, joka on yhteiskristillinen sanan- ja uskonnonvapauteen liittyvä mielenilmaus.

Tapahtuman kimmokkeena on kansanedustaja Päivi Räsäsen saamat syytteet, joita pidetään esimerkkinä kristillisen arvopohjan murenemisesta.

Tapahtuman järjestäjät korostavat, että mielenilmauksessa ei markkinoida mitään järjestöä, kirkkokuntaa tai puoluetta, vaan osallistutaan yhteisessä rintamassa puhtaasti Raamatun vapauden puolesta.

Vapaus ei koskaan ole itsestäänselvyys.

Tapahtuman taustaksi mainitaan kansanedustaja Päivi Räsäsen saamat syytteet, joita pidetään huolestuttava esimerkkinä siitä, että yhteiskunnan kristillistä arvopohjaa ollaan murentamassa.

– On käynnissä kehitys uskonnon- sekä sananvapauden uudelleen määrittelemiseksi. Jos Raamatun siteeraaminen ja yhtä mieltä Raamatun kanssa oleminen muuttuu rikolliseksi, kaikki tunnustuksellinen kristillinen toiminta on vaarassa tulevina vuosikymmeninä, järjestäjät toteavat.

– Raamattu on osa identiteettiämme ja kulttuuriperintöämme. Raamattua on läpi vuosituhanten vihattu, poltettu ja yritetty tuhota, mutta sen sanoma on pysynyt ja muuttanut koko maailman, Susanna Kokkonen sanoo.

KD-Lehdelle tapahtuman merkitystä ja tarkoitusta arvioi filosofian tohtori, historioitsija Susanna Kokkonen. Hän on yksi tapahtumaa koordinoivan työryhmän jäsenistä.

Kokkosen mukaan tapahtuman tarkoitus on vetää huomiota Raamatun suureen vaikutukseen omassa historiassamme; vaikkapa siihen, mikä vaikutus sillä on ollut suomen kieleen, joka kehittyi huomattavasti Raamatun käännösten kautta.

– Raamattu on osa identiteettiämme ja kulttuuriperintöämme. Raamattua on läpi vuosituhanten vihattu, poltettu ja yritetty tuhota, mutta sen sanoma on pysynyt ja muuttanut koko maailman, hän sanoo.

Kokkonen muistuttaa, että koko länsimainen yhteiskunta nojaa vahvasti juutalaiskristilliseen perintöön ja moraalikäsityksiin. Niinpä yhteiskunnassa tulisikin keskustella sananvapaudesta ja uskonnonvapaudesta, jotka monen mielestä ovat uhattuina.

– Olemme länsimainen demokratia, mikä velvoittaa meitä varjelemaan vapauksiamme. Toivon tapahtuman vetävän huomiota näihin vapauksiin.

– Holokaustista selvinnyt ystäväni sanoo minulle aina: ”Vapaus ei koskaan ole itsestäänselvyys. Sukupolvet joutuvat ansaitsemaan vapautensa puolustamalla sitä”, Israelissa pitkään asunut ja Yad Vashemissa työskennellyt Kokkonen kertoo.

Kokkosen lisäksi #jumalansananvapaus -työryhmään kuuluvat Pasi Turunen, Leena Metsämäki ja Jani Salokangas.

Tapahtuma järjestetään Eduskuntatalon edustalla sunnuntaina 20.6.2021 klo 14:00-14:30. Sen aikana aikana noudatetaan kaikkia virkavallan pyyntöjä ja määräyksiä. Esimerkiksi turvavälit ja ryhmien koot pidetään koronaan liittyvien ohjeistusten mukaisina.

Kaikkia osallistujia ohjeistetaan saapumaan paikalle ilman plakaateja tai kylttejä. Kaikilla tulisi olla  käsissään vain oma Raamattu, joka tapahtuman kuluessa nostetaan yhdessä ylös rukouksen saattelemana.

– Aihe on vain ja ainoastaan Raamatun vapaus. Mitään muuta aihetta ei markkinoida, mainosteta tai nosteta esiin, työryhmä ohjeistaa.

Eduskuntatalon tapahtumasta löydät tarkemmat tiedot ja ohjeet täältä.

 

Ylös