Sari Tanus KD-Liven kyselytunnilla: ”Aivoterveys, johon myös mielenterveys kuuluu, on huomioitava tarkemmin kaikissa ikävaiheissa”

11.6.2021 klo 14:36 Politiikka Kristiina Kunnas

Erikoislääkäri-kansanedustaja Sari Tanus oli vastaajana suoralla KD-Live-kyselytunnilla torstaina 10. kesäkuuta.

Kansanedustaja Sari Tanus pohtii inflaation uhkaa KD-Live-kyselytunnilla.

– Kyllähän kaikkien hintojen nousut – niin tuotteiden, palveluiden, lämmityksen, liikkumisen – pahimmin kohdistuvat juuri kaikkein pienituloisimpiin.

– Lisäksi jo korot lähtevät nousuun, niin se osuu pahasti niihin, joilla on paljon velkaa. Huoli on aiheellinen.

– Ajattelen meidän eläkeläisiä. Samalla kun toivomme kotimaahan suuria investointeja, niin kyllä haluaisin, että eläkeyhtiöt myös sijoittaisivat Suomeen niin, että se lisäisi ikäihmisten hyvinvointia, Tanus totesi.

Häneltä kysyttiin Facebookin suorassa lähetyksessä, miten voitaisiin estää maaseudun autioitumista.

– Olen aina pitänyt tavoitteenani, että koko Suomen on pysyttävä asumiskelpoisena – myös harvaan asuttujen alueiden. On pidettävä tiet kunnossa ja tietoliikenneyhteydet riittävän vakaina ja nopeina.

– Etätöitä tehdään ympäri Suomen. Ei tarvitse tulla Kehä III:n eteläpuolelle sitä varten.

– Kouluasioissa tarvitaan suunnittelua. Myös harvaan asutuilla alueilla on pystyttävä käymään koulua. Siihen voitaisiin kehittää myös etäopiskelua. Norjassa on tähän pystytty, ja perheet voivat asua harvaan asutuilla alueilla.

Hallituksen energiapolitiikka ja liikkumiseen kohdistuvat hinnannousut saavat huonon arvosanan Tanukselta.

– Välillä tuntuu, että hallitus miettii liikaa kaupunkialueita. Kuljetusala ja seudut, joilla oma auto tai jopa kaksi autoa ovat perheille välttämättömät, kärsii kovasti tästä.

– Helsingissä kyllä pärjää käyttäen raitiovaunuja, metroa ja busseja. Mutta meillä on suuri osa Suomea, jossa ei selviä ilman omaa autoa.

Velkaantuminen vie tulevilta sukupolvilta, vai viekö?

– Se uhka tässä kyllä on, Tanus myöntää.

– Emme näe tulevaisuuteen, että mikä siellä on velkojen korkoprosentti ja mikä työllisyystilanne. Mutta tulevat sukupolvet joutuvat selviämään sekä velanmaksusta että sen velanhoitokustannuksista, joihin liittyy arvaamattomuutta.

Soteuudistus nousi esiin myös KD-Live-kyselytunnilla.

Millä konkreettisilla keinoilla KD edistäisi mielenterveyspalveluita kunnissa tai valtakunnan tasolla?

– Mielenterveysongelmat ovat meidän kiireellisimpiä asioita hoitaa. Tarvitsemme lisää ammattilaisia. Esimerkiksi psykoterapiakoulutuksen maksuttomuus voisi olla yksi vaihtoehto ja hyvä keino.

– Erilaiset lisä- ja jatkokoulutukset esimerkiksi terveydenhoitajille ja oppilashuollon ammattilaisille voisivat olla avuksi.

– Jos moni nuori pääsisi nopeasti keskustelemaan ja muutaman kerran avun piiriin, raskaampi hoidon tarve voisi jäädä pois.

– Mutta nyt joutuu odottamaan kuukausia. Sama ongelma on perheitten kohdalla: jonot ovat aivan liian pitkät. Pitäisi pikaisesti saada lisää ammattilaisia sekä lisäkoulutusta.

– Esimerkiksi Tampereella erikoissairaanhoidossa nuoret ovat joutuneet lattialla yöpymään, kun paikkoja ei ole riittävästi. Pitkälti tämä juontaa siitä, kun ei ole päästy avohoidon palveluihin riittävän aikaisessa vaiheessa, avun ja tuen ja hoidon piiriin. Tilanne pitkittyy ja sitten joudutaankin jo laitoshoitoon.

– Mielenterveyshaastetta pitäisi saada taklattua niin, että satsataan paljon enemmän ennaltaehkäisyyn. Olen paljon puhunut terveydenhoitajien määrän lisäämisestä. Pitäisi olla jo äitiysneuvolasta lähtien herkällä mielellä.

– Päiväkodeissa ja varhaiskasvatuksessa pitäisi olla riittävästi henkilökuntaa ja riittävän pienet ryhmäkoot, että päiväkodeissa työskentelevät tapaisivat vanhempia riittävästi. Se olisi matalan kynnyksen ohjaamista avun ja tuen piiriin.

Erikoislääkäri-kansanedustaja Tanus kannusti huomioimaan aivoterveyttä työterveyshuollossa.

On tärkeää, että kaikenikäisten aivoterveys, johon myös mielenterveys kuuluu, huomioitaisiin aiempaa herkemmin ja tarkemmin.

– Olemme koetuksella. On tärkeää, että kaikenikäisten aivoterveys, johon myös mielenterveys kuuluu, huomioitaisiin aiempaa herkemmin ja tarkemmin, erityisesti nyt, kun korona-aika on meitä entisestään haastanut.

Iän myötä tapahtuu fysiologisia muutoksia. Mielen jaksamisen kanssa voi olla haasteita esimerkiksi vaihdevuosi-iässä.

Iän myötä tapahtuu fysiologisia muutoksia. Mielen jaksamisen kanssa voi olla haasteita esimerkiksi vaihdevuosi-iässä.

– Monella oireena on väsyminen ja masennus.

– Ikäihmisillä on yksinäisyyttä, ja paljon mielenterveyden haasteita, kun on jouduttu elämään eristyksissä. Kautta linjan mielenterveyden haasteet pitää nostaa esiin.

– Hyvä ja monipuolinen ruoka. Alleviivaan riittävän yöunen merkitystä. Yöunen aikana aivot kirjaimellisesti puhdistuvat! Lepo ja riittävä uni ovat tärkeät, samoin liikkuminen. Ylös, ulos ja liikkeellee luontoon – se on ilmaista hyvän mielenterveyden ylläpitämistä, erikoislääkäri Tanus kannustaa.

Hänellä oli täysistunnossa puheenvuoro vanhusasiainvaltuutetun virasta. Kristillisdemokraatit ja naisjärjestö KD Naiset olivat aktiivisesti ajamassa Suomeen vanhusasiainvaltuutettua.

– Puheenjohtaja Tiina Tuomelan johdolla tehtiin kansalaisaloite ja kerättiin yli 40 000 nimeä siihen. Olemme iloisia, että tämä hallitus otti tuon aloitteen ohjelmaansa. Tänään tämä on realisoitumassa, Tanus kiittää.

– Meillä ikäihmisten joukko lisääntyy. Ikäihmisten arkeen liittyvissä kysymyksissä tarvitaan paljon tukea.

Tanus keskusteli KD-Livessä vielä esimerkiksi vanhusten lääkityksestä sekä kotihoidon henkilökunnan kielitaidosta, hoitajien kuormituksesta ja soteuudistuksen mahdollisista uhista Tampereen sydänsairaalan toimintaan.

Tampereen pormestariehdokas ja uudelle kaudelle kaupunginvaltuustoon pyrkivä Tanus myös kehotti kaikkia äänestämään kuntavaalipäivänä 13. kesäkuuta.

Katso KD-Live kokonaisuudessaan!

Näet Sari Tanuksen KD-Live-kyselytunnin täältä

 

 

 

Ylös