”KD kisasi tasaveroisesti suurimpien kanssa” – Pormestarin paikkaa tavoitellut Sari Tanus keräsi Tampereella kuudenneksi eniten ääniä

14.6.2021 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

Tampereella käytiin hyvin tiukka kamppailu siitä, onko SDP vai kokoomus suurin puolue ja siten pormestaripuolue.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja pormestariehdokas Sari Tanus oli oman puolueensa koko maan ääniharava, 2038 äänellä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja KD:n pormestariehdokas Sari Tanus on kerännyt kuntavaaleissa Tampereelta 2038 ääntä.

Se on kuudenneksi eniten kaupungissa; edelle ehtivät vain pääministeri Sanna Marin, nykyinen pormestari Lauri Lyly, kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen, Sofia Vikman ja Kalervo Kummola.

Tanuksen äänipotti on KD:n suurin koko maassa. Se on huomattava monessa muussakin verrannossa: Kristillisdemokraateilla oli pormestariehdokas Tampereen ohella myös Helsingissä. Pastori Mika Ebeling keräsi väkimäärältään kolminkertaisesta Helsingistä 1018 ääntä.

Parannuksen paikkaa on markkinoinnissa ja näkyvyydessä. Tästä on puhuttu niin kauan kuin olen itse ollut mukana

Tampereella kuntavaalikamppailua sävytti hyvin tiukka kamppailu siitä, onko SDP vai kokoomus suurin puolue ja siten pormestaripuolue. Äärettömän tiukka kamppailua sävytti myös se, että pääministeri Sanna Marin oli ehdolla Tampereella ja keräsi yli 10 000 ääntä.

SDP ja kokoomus kamppailivatkin paalupaikasta aivan loppumetreille asti.

Vasta kun äänistä oli laskettu sata prosenttia selvisi, kumpi voitti. Kamppailu Sdp:n ja kokoomuksen välillä oli päättynyt traagisesti: Ratkaisevaan rooliin tuli kokoomuksen kanssa vaaliliitossa ollut Rkp:n ainoa ehdokas, joka menehtyi äkillisesti juuri ennen vaaleja.

Rkp:n pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu, nyt edesmennyt Peter Löfberg sai 160 ääntä, jotka menivät kokoomukselle, joka johtaa nyt Sdp:tä niukasti noin 30 äänellä.

Kokoomuksella, KD:lla ja Rkp:lla on yhteinen valtuustoryhmä Tampereella. Tanus tunsi Löfbergin henkilökohtaisesti.

– Hän oli minulle kuin isoveli ja suhtautui myötämielisesti minuun ja puolueeseen, hän kertoo.

Tampereen pormestariksi tekee paluun todennäköisesti kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen, joka oli pidetty jo aiemmalla kaudellaan.

KD:n Tampereen osaston puheenjohtaja Pekka Paunonen, Pirkanmaan KD nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama, Pirkamaan piirin toiminnanjiohtaja Riitta Haapala ja pormestariehdokas Sari Tanus vaalityössä.

Vaikka Tanus sai kovan henkillökohtaisen äänimäärän, KD:n valtuutettujen määrä ei kasvanut nykyisestä. Puolueen kannatus oli 3,9 prosenttia, kutakuinkin edellisvaalien tasoa, ja Tanuksen lisäksi läpi meni KD:n listalta toimitusjohtaja Sirpa Pursiainen.

Vaali-illan alussa näytti siltä, että myös säveltäjä Lasse Heikkilä tulisi valituksi.

– Ikävää ja harmillista, että emme saaneet kolmatta paikkaa, Tanus myöntää.

Hän arvioi, että Tamperella korona ja vaalien siirtyminen vähensivät innokkuutta lähteä ehdokkaaksi ja toisaalta kampanjoida ei oikein voinut täysin voimin koronaolosuhteissa.

Ehdokkaita KD:lla oli nyt neljä vähemmän kuin viimeksi. Listalle olisi mahtunut 100 ehdokasta, mutta KD sai listalleen 36 ehdokasta.

– Oli monia, jotka sanoivat, että voisivat harkita ehdokkuutta, mutta juuri näissä vaaleissa eivät pystyneet lähtemään listalle, Tanus kertoo.

Hän kehuu omaa joukkuettaan ”hyvähappiseksi” ja KD sai myös huomiota osakseen.

– Olen nöyrän kiitollinen saamastani tuesta ja jokaisesta äänestä, Tanus kiittää.

Hän pitää saamaansa äänipottia tunnustuksena myös KD:n linjalle.

– Ajassa on paljon KD-kriitiisyyttä, mutta se ei ole läpileikkaavaa. Meidän ohjelmat, linjaukset ja tavoitteet ovat sellaisia, joista moni tietämättäänkin kannattaa, Tanus arvioi.

Valtakunnan tasolla KD:n kannatus putosi puoli prosenttiyksikköä, mikä on paljon, kun kannatus pyörii vain neljän prosentin tuntumassa.

– Se on todella iso pudotus. On vakavan ja huolellisen analyysin paikka syistä, jotka ovat moninaiset. Toivon, että tämä analysoidaan ja ollaan avoimin mielin tekemässä tarvittavia muutoksia.

– Puolueen puheenjohtaja Sari Essayahia on kiitelty, mutta se ei siirry ääniksi ja kannatukseksi. Parannuksen paikkaa on markkinoinnissa ja näkyvyydessä. Tästä on puhuttu niin kauan kuin olen itse ollut mukana, Tanus analysoi.

 

Ylös