Antero Laukkanen arvostelee liikennejärjestelmäsuunnitelmaa: ”Kunnat eriarvoiseen asemaan – väylärahoitusvastuu siirtymässä yhä enemmän kunnille”

1.7.2021 klo 11:04 Eduskunta Kristiina Kunnas

Antero Laukkanen kritisoi valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita. – Ne jäävät tyhjäksi, mikäli rahoitusta ei löydy, Laukkanen huomauttaa.

Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma saa huutia Kristillisdemokraateilta.

– Pidän sovittuja tavoitteita liikennejärjestelmän ylläpitämisestä hyvinä. Tavoitteet eivät kuitenkaan riitä, mikäli liikennejärjestelmän kehittämiseen ja ylläpitämiseen ei kohdenneta riittävää rahoitusta, kansanedustaja Antero Laukkanen toteaa.

Laukkanen piti Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron torstaina 1. heinäkuuta eduskunnan palautekeskustelussa.

– Parlamentaarisessa työryhmässä asetimme kunnianhimoisen tavoitteen liikennejärjestelmän rahoituksen nostamiseksi noin yhteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Tavoite jää kuitenkin tyhjäksi, mikäli rahoituksesta ei pidetä huolta. Tieliikenteen verotuotto on yli kahdeksan miljardia euroa vuodessa, mutta koko liikenneverkon kunnossapitoon käytetään vain noin 1,8 miljardia, kuntien osuus mukaan lukien, Laukkanen huomauttaa.

Kristillisdemokraattien mielestä suurin ongelma uudessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa liittyy alueiden tasa-arvoon. Hallituksen selonteon mukaan uusien hankkeiden rahoitus muuttuu niin, että kuntien vastuu kasvaa merkittävästi.

Kristillisdemokraattien mielestä suurin ongelma uudessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa liittyy alueiden tasa-arvoon. Hallituksen selonteon mukaan uusien hankkeiden rahoitus muuttuu niin, että kuntien vastuu kasvaa merkittävästi.

– Selonteon mukainen sopimuksellinen yhteisrahoitus johtaa valtion väylärahoitusvastuun siirtämiseen yhä enemmän kunnille. Emme pidä sitä kuntatalouden ja kuntien tasavertaisen kohtelun kannalta hyväksyttävänä, Laukkanen toteaa.

– Liikenne on suomalaisille kotitalouksille toiseksi suurin kustannuserä. Liikenneverkon toimivuus koskettaa meitä jokaista, suoraan tai välillisesti, elämämme jokaisena päivänä. Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma eli Liikenne 12 on hyvin tärkeä ja olisi ansainnut käsittelyynsä paremman ajankohdan kuin kevätkauden viimehetket, kansanedustaja Antero Laukkanen arvostelee. (Kuva Asmo Maanselkä)

 

 

 

Ylös