Aki Ruotsala: KD:n pitäisi olla aloitteellinen keskusta-oikeiston yhteistyössä

4.7.2021 klo 15:40 Kolumnit Aki Ruotsala

Törmäsin KD:n keskustelupalstalla Facebookissa pohdintaan siitä, pitäisikö poliittisen keskusta-oikeiston jollakin tavalla tiivistää yhteistyötä ja jos pitäisi, millä tavalla. Tämä siis, mikäli kaikki eivät tahdo ryhtyä kristillisdemokraateiksi. Aihe kirvoitti vilkasta keskustelua – kiitokset siis hyvästä avauksesta.

Ajatus on minulle tuttu, olen miettinyt tätä paljon, erityisesti viime aikoina. Perinteisesti porvarileiriin lokeroitavat puolueet voisivat nyt testatulla kuntavaalikannatuksella saada helposti enemmistöhallituksen keskinäisen kinastelun sijaan. Tämä olisi myös KD:lle luonteva paikka tehdä yhteistyötä.

Tullessani valituksi viimeiselle puoluevaltuuston puheenjohtajakaudelleni tartuin puheessani samaan teemaan: Meidän pitäisi päättää, miten me suuntaamme omaa politiikkaamme ja pohtia missä olisivat meille parhaiten sopivat strategiset kumppanuudet? Meidän pitäisi löytää poliittiselta pelikentältä yhteistyökumppaneita ja tehdä kenties allianssisopimuksia eri puolueiden tai puolueen kanssa.

Meidän pitäisi löytää poliittiselta pelikentältä yhteistyökumppaneita ja tehdä kenties allianssisopimuksia eri puolueiden tai puolueen kanssa.

Mikä sitten voisi toimia yhteistyön liimana? Nykyistä vihervasemmistolaista hallitusta katsellessa yksi on ainakin selvä: tarvitsemme Suomeen vastuullista talouspolitiikkaa ajavan blokin. Lisäksi erilaisten vapauksien puolustaminen on noussut maassamme entistä keskeisimmäksi kysymykseksi valtakunnan tason politiikassa. Näitä ovat esimerkiksi elinkeinovapaus, sananvapaus, uskonnonvapaus, mielipiteen vapaus, seurakuntien vapaus toimia, ihmisen vapaus menestyä työllä ja yrittämisellä ja perheiden vapaus päättää lasten hoidosta.

Kristillisdemokraatit voisivat olla aloitteellisia yhteistyön tiivistämisessä. Ilman keskusta-oikeiston yhteistyötä meille on tarjolla vain sosialismia sen eri muodoissa kivaan paperiin käärittynä. Eikä se maistu hyvälle.

Kirjoittaja on Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2015, varakansanedustaja ja Seinäjoen tuore kaupunginvaltuutettu
Ylös