Sari Essayah Tokion olympialaisissa: ”Kisojen järjestäminen ei lisännyt koronaa – Japanin tiukka kontrolli piti”

6.8.2021 klo 04:58 Ulkomaat Kristiina Kunnas

– Muut asiat unohtuvat kisojen lajeja jännittäessäni, matkalta Tokiosta Sapporoon tavoitettu Sari Essayah kertoo.

Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Sari Essayah ei ole seurannut Tokion olympiakisoja vain viran puolesta, työhönsä kuuluvana pakkopullana. Päinvastoin!

– Näitä upeita suorituksia jännittäessäni kaikki muut asiat unohtuvat.

– Olen myös ihastunut uusiin lajeihin, kuten kiipeilyyn. Lajikirjo on aivan mahtava. Eipä sitä maahockeytakaan näe juuri Suomessa, tai bmx-pyöräilyä.

– Olen huomannut, miten hieno yhteishenki kisoissa vallitsee. Näyttää siltä, että urheilijat ovat olleet pitkään vailla toistensa seuraa.

Essayah antaa haastattelun Tokiossa odottaessaan Sapporoon lähtevää lentoa.

– Ehdottomasti halusin lähteä katsomaan miesten 50 kilometrin kävelyn. Onhan se nyt viimeistä kertaa olympialaisten ohjelmassa. Tästä eteenpäin maratonmatka muuttuu 30 kilometrin kävelyksi, sanoo naisten 10 kilometrin maailmanmestari 1993 ja euroopanmestari 1994.

Päätös järjestää kesäolympialaiset koronapandemian jyllätessä saa Essayah’lta hyväksynnän. Samaan hengenvetoon Kristillisdemokraattien puheenjohtaja kiittelee puolueen kaukonäköisyyttä siinä, että elokuun lopun puoluekokous päätettiin pitää virtuaalisena.

– Japanin koronailmaantuvuus on nyt Suomea matalammalla. Eivätkä kisat ole lisänneet tartuntoja. Turvallisuus on säilynyt, tiukka kontrolli pitänyt.

Japanin koronailmaantuvuus on nyt Suomea matalammalla. Eivätkä kisat ole lisänneet tartuntoja. Turvallisuus on säilynyt, tiukka kontrolli pitänyt.

– Tosin se tarkoittaa jokapäiväistä sylkitestiä ja äärimmäisen tarkkoja turvatoimia.

– Japanin pääministeri kiitteli kisoja siitä, että ihmiset ovat istuneet kotona ja katsoneet televisiota, Essayah kertoo.

Onneksi omat urheilijat ovat menestyneet hienosti, joten japanilaisilla on riittänyt ilonaiheita.

Olympialaiset siirrettiin viime vuodelta tähän kesään. Kritiikki oli suurta, ja kisajärjestäjä pohti vielä avajaisten alla, olisiko kuitenkin pitänyt jättää kisat pitämättä.

– Japanissa ongelmana on ollut rokotustahdin hitaus, Essayah kertoo.

Kansainvälisen Olympiakomitean kokoukset ja valiokunnat kuuluvat jäsenten kisamatkaan ennen ja jälkeen olympialaisten, ja lisäksi lajiliitot ja järjestöt pitävät kokouksiaan. Essayah on kuitenkin ehtinyt mukavasti seuraamaan lajeja.

– Täällä on ollut erittäin upeita maailmanennätyksiä. Hienoja hetkiä oli vaikkapa nyt se, kun korkeushypyn kaverit jakoivat kullan. Urheilijoiden taustoihin tutustuminen on vaikuttavaa.

Essayah on tyytyväinen siihen, että on ollut mahdollista nähdä myös uusia lajeja.

– Seinäkiipeily on yksi sellainen. Tutuimpia minulle ovat uinnit sekä yleisurheilu, kertoo useita eri lajeja aikanaan itsekin kokeillut Lapinlahden Vedon Essayah.

Hän pääsi Tokiossa tutustumaan Yle Urheilun suureen joukkoon.

– Suomalainen televisio-osaaminen on korkeassa kurssissa.

Essayah kertoo kuulleensa kisojen saaneen jättimäiset tv-katsojamäärät Suomessa.

Hänelle suurinta iloa tuottaa se, kun urheilija onnistuu.

– Esimerkiksi kun Topi Raitanen pääsi olympiafinaaliin. Ajattelin että haloo, voiko olla totta!  Kisojen seuraaminen irrottaa intensiivisesti kaikesta muusta. Se on mainiota.

 

Politiikan syksy alkaa kuunvaihteessa

Sari Essayah kertoo seuraavansa Suomen uutisia tarkoin myös matkoillaan.

– Väkisinkin kisoja seuratessani irtoavat ajatukset intensiivisesti kaikesta muusta. Se on erinomaista, Essayah kiittää.

Hän kuitenkin tunnustaa suunnittelevansa jo aluevaaleja.

– Aika nopeasti ne pyörähtävät käyntiin. Tarvitsemme parhaat voimat sinne, soteasioita päättämään.

Essayah ehdottaa, että kaikki KD:n valtuutetut ja varavaltuutetut olisivat ehdolla.

– He ovat jo saaneet kansalta mandaatin, Essayah muistuttaa.

KD-kuntavaaliehdokkaissa suorastaan yliedustettuina olivat lääkärit ja terveydenhoitoalan tekijät, opettajat sekä yrittäjät.

– Se on hieno asia aluevaaleja ajatellen. Nyt tarvitsemme parhaat voimat ehdokkaiksi.

Haastattelun aikana hän on siirtynyt Sapporoon vievään koneeseen. Muutaman tunnin päästä Essayah on jo kisareitin varrella  katsomassa historiallista viimeistä viiskymppistä – ja kannustamassa suomalaiskävelijöitä.

– 30 vuotta sitten olimme molemmat baanalla, Sari Essayah viestittää Sapporosta. – Vallu oli MM-Tokiossa viides ja meikä pronssilla.
Suomen huoltaja ja Aku Partasen valmentaja Valentin Kononen on Sari Essayah’n pitkäaikainen maajoukkuekaveri. Nyt molemmat saivat seurata miesten 50 kilometrin kävelyn radan varressa.

 

Ylös