KD Nuoret: Suomen haettava Naton jäsenyyttä

9.8.2021 klo 22:27 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö KD Nuoret peräänkuuluttaa muutosta emopuolueen kanssa olevaan perinteiseen mielipide-eroon. ”Haluamme asiaan muutoksen ja esitämme elokuiselle puoluekokoukselle Suomen Nato-jäsenyyden edistämistä”, KD Nuoret sanoo kannanotossaan.

KD Nuoret haluaa Suomen liittyvän Natoon, ja esittää KD:n elokuun lopussa järjestettävälle puoluekokoukselle Suomen Nato-jäsenyyden edistämistä.

– Suhtautuminen Nato-jäsenyyteen on perinteisesti ollut nuorisojärjestöä ja emopuoluetta erottava tekijä, johon KD Nuoret peräänkuuluttaa muutosta.

Viime lauantaina 50-vuotisjuhliaan viettänyt KD Nuoret järjestää Nato-keskustelun vauhdittamiseksi maanantaina 16. elokuuta striimattavan keskustelutilaisuuden aiheesta.

Tekemässään puoluekokousaloitteessa nuorisojärjestö perustelee Suomen Nato-jäsenyyttä muuttuneella turvallisuustilanteella. KD Nuoret muistuttaa, ettei Nato-jäsenyyden kannattaminen ole ”sotahulluutta”, vaan ennen kaikkea rauhan tae.

KD Nuoret muistuttaa, ettei Nato-jäsenyyden kannattaminen ole ”sotahulluutta”, vaan ennen kaikkea rauhan tae.

– Viime vuosina itänaapurimme on ollut aktiivisesti osallinen moniin Itä-Euroopan levottomuuksiin, eikä trendi näytä laantumisen merkkejä. Hyökkäys Nato-maahan on sellainen riski, johon kynnys on harvinaisen korkealla.

– Nato-jäsenyys toimii kotivakuutuksen lailla, eikä sitä voi ottaa, kun tupa on jo tulessa, puoluekokousaloite muistuttaa.

KD Nuoret suhtautuu aloitteen käsittelyyn puoluekokouksessa toiveikkaasti.

– Esimerkiksi Valko-Venäjällä vallitseva tilanne sekä Aleksei Navalnyin myrkytys ovat saanut monet heräämään Ruususen-unestaan Nato-kysymyksessä.

– Millä perustein KD olisi huolestuttavasta kehityksestä huolimatta maailman viimeinen kristillisdemokraattinen puolue, joka ei kannata Nato-jäsenyyttä? Miksi jo 70-luvulla Kekkosen vallanpitoa ja suomettumista vastaan taistellut puolue tahtoisi 2020-luvulla linjata suurista puolustuskysymyksistään Moskovaa mielistellen, kysyy KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen.

Aloitteessaan KD Nuoret muistuttaa, että Suomi jo nyt tekee huomattavaa yhteistyötä Naton kanssa, eikä jäsenyys siksi aiheuttaisi kohtuuttomia kustannuksia. Suomi on yhteensovittanut Puolustusvoimien kaluston Naton kanssa, Suomi on Naton rauhankumppani ja yhteisiä harjoituksia pidetään säännöllisesti. Suomi osallistuu ulkomailla Naton johtamiin kriisinhallintaoperaatioihin ja vaihtaa tiedustelutietoa Nato-maiden kanssa.

– Idässä tiedetään hyvin Suomen ja Naton lämpimistä väleistä. Kun yhteistyö on jo nyt varsin laajamittaista, olisi Suomen järkevää ottaa Natosta irti kaikkein konkreettisin hyöty eli turvatakuut.

Kun yhteistyö on jo nyt varsin laajamittaista, olisi Suomen järkevää ottaa Natosta irti kaikkein konkreettisin hyöty eli turvatakuut. – KD Nuoret

KD Nuoret muistuttaa, ettei ole näkemyksensä kanssa yksin, sillä esimerkiksi Ruotsissa sekä kansan että kansanedustajien Nato-kanta on viime vuosina kallistunut jäsenyyden puolelle.

– Myös Suomen upseerikunnasta enemmistö kannattaa Naton jäsenyyttä. Kenraaleista ja eversteistä enemmistö on sitäkin suurempi, aloite toteaa.

Suomen Kristillisdemokraattien puoluekokous järjestetään 27.–28. elokuuta etänä. KD Nuoret on jättänyt puoluekokoukselle yhteensä ennätykselliset 13 aloitetta, joissa käsitellään Nato-jäsenyyden lisäksi muiden muassa maksutonta ehkäisyä, anonyymiä rekrytointia ja tehokkaampaa kunniaväkivaltaan puuttumista.

 

KD Nuorten Nato-keskustelu striimataan maanantaina 16. elokuuta

KD Nuoret järjestää maanantaina 16. elokuuta klo 19 keskustelutilaisuuden Suomen haettava Naton jäsenyyttä – miksi?

Keskustelutilaisuus striimataan nuorisojärjestön sivulla Facebookissa. Tilaisuudessa on  keskustelemassa kirjo vaikuttajia. Lisätiedot Facebook-tapahtumasta löytyvät täältä 

 

Ylös