Sonja Falk Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtajaksi – ”Neuvottelutilanne kriisiytyi”

17.8.2021 klo 08:16 Politiikka Kristiina Kunnas

Lahden KD-valtuustoryhmän puheenjohtaja Sonja Falk lähtee valtuuston varapuheenjohtajan tehtävään innostuneesti.

–  Lähden tähän vastuuseen motivoituneena ja tiedostaen, että neuvottelukriisin aiheuttamista haavoista ja luottamuspulasta toipuminen vaatii määrätietoista työtä, kaupunginvaltuutettu Sonja Falk kertoo.

– Varapuheenjohtajuus on mielenkiintoinen tehtävä. Pääsen edistämään Lahden edunvalvontaa ja kehittämään kaupunkia ja valtuuston työtä.

KD solmi vaalituloksen jälkeen yhteistyökoalition Pro Lahden, Vihreiden, Keskustan ja Vasemmistoliiton kanssa.

– Yhteistyö on erilaisista poliittisista painotuksista huolimatta sujunut hyvin. Meillä on sama tavoite saada paikkajako vastaamaan mahdollisimman tarkasti äänestäjien tahtotilaa. Jakomalli on matemaattisuudessaan niin oikeudenmukainen, että riidanaihetta on vaikea keksiä.

KD menetti paikkansa kaupunginhallituksessa, kun hallituksen paikkamäärää laskettiin yhdestätoista kymmeneen.

– Mutta valtuuston varapuheenjohtaja osallistuu myös kaupunginhallituksen työskentelyyn.

Falk kertoo, että neuvottelutilanne oli vaikea ja keskustelu kriisiytyi.

Lahden poliittinen tilanne on vielä äärimmäisen tulehtunut ja sopua ei kahden koalition välillä ole, vaikka paikat pystytään jakamaan. Isojen koalitio ei hyväksynyt pienempien valtuustoryhmien vaatimusta vaalitulosta kunnioittavasta paikkajaosta.

–  Lahden poliittinen tilanne on vielä äärimmäisen tulehtunut ja sopua ei kahden koalition välillä ole, vaikka paikat pystytään jakamaan. Isojen eli SDP:n, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten koalitio ei hyväksynyt pienempien valtuustoryhmien vaatimusta vaalitulosta kunnioittavasta paikkajaosta.

– Vaaliliittojen solmimisen jälkeen he aloittivat kostotoimenpiteet. Ensimmäisessä valtuuston kokouksessa esityslistalla on liuta virkavalmistelun ulkopuolelta tehtyjä muutosesityksiä kaupungin hallintosääntöön. Näillä muutoksilla pyritään rankaisemaan koalitiotamme ja keskittämään paikkoja ja palkkioita kolmelle suurimmalle puolueelle. Emme tietenkään tällaista toimintaa hyväksy.

– Paikkajako on silti kostotoimienkin jälkeen koalitiollemme edullisempi teknisessä vaaliliitossa kuin se olisi ollut heidän alkuperäisessä esityksessään.

Osaamista on tarvittu. Sonja Falk on tottunut haasteisiin ja hankaliin neuvottelutilanteisiin.

– Onneksi meillä on ollut useamman ryhmän neuvottelijat osaamisineen mukana. Vihreiden neuvottelijat ovat pääasiassa työstäneet tätä korimallia, ja neuvotteluissa on pitänyt tutkia kuntalakia ja tehdä erilaisia laskelma ja skenaarioita.

–  Olin ministeriryhmässä aikanaan tekemässä nykyistä kuntalakia. Siitä oli hyötyä, samoin terävästä matikkapäästä.

Sonja Falk kiittelee viime talven hiihtoja.

–  Osaamisen lisäksi pitkittyneessä riitatilanteessa tarvitaan myös fyysistä kuntoa, sillä stressitasot ovat olleet viikkoja korkealla. Onneksi tuli viime talvena hiihdettyä hyvät pohjat peruskunnolle. Kesän olen pyöräillyt ja lenkkeillyt.

 

Lahden luottamuspaikkajako

Paikkajako tehdään kahden vaaliliiton perusteella, eli demarien, kokoomuksen ja perussuomalaisten koalition (38 valtuutettua) ja KD:n, Pro Lahden, Vihreiden, Keskustan ja Vasemmistoliiton yhteiskoalition (21 valtuutettua) kesken. KD saa vaalitulostaan vastaavan paikkamäärän Lahden kaupungin luottamuspaikoista, mitä ei olisi tapahtunut ilman teknistä vaaliliittoa.

 

 

Ylös