– Suomen kehitysyhteistyö Afganistaniin syynättävä pikimmiten, KD Nuoret vaatii

17.8.2021 klo 07:58 Politiikka Samuli Rissanen

KD Nuoret vaatii Ulkoministeriöltä Afganistanille suunnattujen kehitysyhteistyövarojen syynäämistä pikimmiten.

Koko maailma on kuluneen viikonlopun aikana kiinnittänyt katseensa ääri-islamistisen Talibanin valtaamaan Afganistaniin. Vuosikymmenten länsimaiset kehitysyhteistyö- ja kriisinhallintapanokset miltei mitätöitiin yhdessä viikonlopussa, ja nyt jopa länsimaisia diplomaatteja evakuoidaan maasta.

On erittäin tärkeää varmistaa, ettei länsimaisista kehitysvaroista valu islamistiseen hallintokoneistoon euroakaan

Kuluneen parinkymmenen vuoden aikana myös Suomi on osallistunut Afganistanin ihmisoikeuksien, rauhan ja demokratian vaalimiseen ja kehittämiseen mittavasti. Suomen kehitysyhteistyökumppaneista Afganistaniin menee tällä hetkellä eniten rahaa, yhteensä noin 30 miljoonaa euroa vuodessa.

KD Nuoret vaatii Ulkoministeriöltä näiden kehitysyhteistyövarojen syynäämistä pikimmiten.

– Vaikka keskitymme nyt akuuttiin kriisiin ja muun muassa suomalaisten ja Suomea avustaneiden työntekijöiden evakuoimiseen, täytyy katse välittömästi kiinnittää myös kauemmas. Nyt on erittäin tärkeää varmistaa, ettei länsimaisista kehitysvaroista valu islamistiseen hallintokoneistoon euroakaan, KD Nuorten 1. varapuheenjohtaja Ami Rinta-Valkama korostaa.

KD Nuoret painottaa, että kehitysyhteistyö on kanavoitava pikimmiten uudelleen, sillä tavalliset afganistanilaiset ovat nyt hauraammassa asemassa kuin koskaan.

KD Nuoret muistuttaa lisäksi yhtenäisen länsirintaman tärkeydestä globaalissa kriisinhallinnassa.

– Länsimaisten kriisinhallintaoperaatioiden tärkeys ilmenee nyt, kun Yhdysvallat ja Nato ovat vetäytyneet Afganistanista. Suomi on pieni maa, ja ainoastaan länsimaisessa yhteisrintamassa pystymme taistelemaan fundamentalistisia ääriliikkeitä vastaan, Rinta-Valkama avaa.

Ylös