Eduskunta palaa täysistuntoon käsittelemään puolustusvoimien joukkojen lähettämistä Afganistaniin

20.8.2021 klo 10:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Suomi valmistelee puolustusvoimien joukkojen lähettämistä Afganistaniin. Myös kesätauolla oleva eduskunta kokoontuu täysistuntoon tänään  perjantaina 20. elokuuta Afganistanin tilanteen johdosta.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen on kutsunut eduskunnan koolle täysistuntoon tänään (20.8.) klo 12.00 käsittelemään valtioneuvoston selontekoa eduskunnalle puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle.

Valtioneuvosto antoi eilen selonteon Afganistanin tilanteeseen liittyen. Koska asia on erittäin kiireellinen, puhemies Vehviläinen on kutsunut eduskunnan jatkamaan vuoden 2021 keskeytettyjä valtiopäiviä.

Suomen evakuointioperaatiota suorittavan ulkoministeriön avustustiimin tueksi Kabulissa on esitetty käytettäväksi puolustusvoimien joukkoa.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa jo perjantaina aamupäivällä, josta asia etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi. Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

Tehtävään asetettava joukko toimii operaation aikana Suomen kansallisessa johdossa. Joukko toimii vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Suomen evakuointioperaatiota suorittavan ulkoministeriön avustustiimin tueksi Kabulissa on esitetty käytettäväksi puolustusvoimien joukkoa. Päätös joukon lähettämisestä tehdään kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun lakia sovelletaan.

Kansainvälinen apu, joka voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä erityisen vaativassa tilanteessa, edellyttää selontekoa eduskunnalle.

 

Ylös