– Mihin tarvitaan EU:n nopean toiminnan joukkoja, jos niitä ei Afganistanin tilanteessa ole voitu käyttää, Sari Essayah kysyy

20.8.2021 klo 13:25 Eduskunta Samuli Rissanen

Kristiillisdemokraatit tukee Afganistanin operaatiota ja toivoo sen nopeaa toteuttamista, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Hän pohtii, miksi Eurooppa-neuvostoa ei ole kutsuttu koolle, jotta vakavilta seuraamuksilta voitaisiin välttyä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoi eduskunnassa, että kristillisdemokraatit tukee Afganistan evakuointioperaatiota ja toivoo, että se toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

Essayah’n mukaan tilanne on kriittinen senkin vuoksi, että ei tiedetä, miten pitkään Yhdysvalltain turvaamisoperaation Kabulin kentällä ja alueella jatkuu.

Kansainvälinen yhteisö joutuukin nyt pohtimaan sitä, miten se voisi varautua Afganistanin kriisin jälkiseurauksiin. Ne voivat Essayah’n mukaan olla moninaisia.

Tässä herää kysymys myös siitä, mihin tarvitaan EU:n nopean toiminnan joukkoja, jos niitä ei tässä tilanteessa ole voitu käyttää,,

Essayahin mukaan EU:n ulkoministerit ovat listanneet kokouksessaan mahdollisiksi tuleviksi uhkiksi muuttoliikekatastrofit ja pakolaisten instrumentoinnin.

Essayah kysyykin, miksi Eurooppa-neuvostoa ei ole kutsuttu koolle, jotta vakavilta seuraamuksilta voitaisiin välttyä.

– Kysyn pääministeriltä, voisiko Suomi tässä tilanteessa olla proaktiivinen asian suhteen. Tässä herää kysymys myös siitä, mihin tarvitaan EU:n nopean toiminnan joukkoja, jos niitä ei tässä tilanteessa ole voitu käyttää, Essayah sanoo.

Eduskunta on tänään kutsuttu täysistuntoon kesken kesätauon keskustelemaan suomalaisten sotilaiden lähettämisestä Afganistaniin.

Kansainvälinen apu, joka voi sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä erityisen vaativassa tilanteessa, edellyttää selontekoa eduskunnalle.

Valtioneuvosto antoi asiasta selonteon eduskunnalle eilen. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsitteli asiaa jo perjantaina aamupäivällä, josta asia voisi edetä eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi.

Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä.

Ylös